«Ταξιδεύοντας με τις μουσικές του κόσμου»Το φετινό μας σχέδιο δράσης σχολείου


  • Τα τελευταία χρόνια το σχολείο μας συμμετέχει στη συλλογική εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση που διεξάγεται από του ΥΠΑΙΘ και υλοποιεί ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ που αποσκοπούν στη βελτίωση του έργου των νηπιαγωγείων μας!
  • Οι ρυθμιστικές συλλογικές αξιολογήσεις που διεξήχθησαν το προηγούμενο έτος εστίασαν τόσο στο βαθμό αποτελεσματικότητας του σχεδίου δράσης 2021-2022 σχετικά με την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και στις ανάγκες που σχετίζονται με την «έξοδο» από τη καραντίνα και τις επιπτώσεις που αυτή έχει δημιουργήσει στην ανάπτυξη των παιδιών. Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι τα παιδιά αναζήτησαν φέτος- ιδιαίτερα – δράσεις κινητικές και έχουν ανάγκη ταυτόχρονα από μία ποικιλία ερεθισμάτων ιδιαίτερα ακουστικών πέρα από τον περιορισμό που θέτουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, οι παιδικές εκπομπές και ερεθίσματα του οικογενειακού περιβάλλοντος.
  • H αναγνώριση αυτών των αναγκών φάνηκε και από το προηγούμενο σχέδιο δράσης κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά διέθεταν ελάχιστα ακούσματα σχετικά με τη παραδοσιακή μουσική του τόπου μας ή άλλων περιοχών. Θεωρήθηκε, επίσης, σημαντικό για τους νηπιαγωγούς, να διευρύνουν τους μουσικούς και πολιτισμικούς ορίζοντες και να εμπλουτίσουν τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα!
  • Ο βασικός σκοπός του σχεδίου δράσης “ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» ήταν η ενίσχυση του σεβασμού της διαφορετικότητας και της νοητικής περιέργειας για «τον άλλο» μέσα από μουσικά ακούσματα, που θα απέβλεπαν στην ενδυνάμωση της γλωσσικής, ψυχοκοινωνικής και εικαστικής έκφρασης των παιδιών.
  • Το σχέδιο δράσης μας ταξίδεψε καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους ανάμεσα στους παιδαγωγούς, μέσα στις τάξεις, στις αυλές, στα εργαστήρια μουσικής και εικαστικών, στα σπίτια των παιδιών μας αλλά και σε «όλο τον κόσμο» μαζεύοντας εμπειρίες, ακούσματα, σχόλια εντυπώσεις από πρωτόγνωρα ακούσματα, χορούς και κινήσεις.
  • Τα σχόλια τόσο των παιδαγωγών όσο και των γονέων για την ευχαρίστηση που βιώνουμε μέσα από αυτή την εμπειρία μας βοηθάει να εμβαθύνουμε σε διδακτικές, παιδαγωγικά υλικά και σχεδιασμούς που ενισχύουν την ερευνητική διάθεση και περιέργεια των παιδιών και την ενεργό εθελοντική συμμέτοχή των γονέων.
  • Αναδείχθηκαν επίσης κάποια νέα ερευνητικά πορίσματα σχετικά με τον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά «ξένες γλώσσες». Η ενεργοποίηση αλλά και η απόλαυση που πήραν όλοι όσοι ενεπλάκησαν στο συγκεκριμένο σχέδιο, οδήγησε στην επιλογή του θέματος τόσο για την οργάνωση των εορτών των Χριστουγέννων όσο και για την οργάνωση της τελικής εκδήλωσης ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ των παιδιών του νηπιαγωγείου μας!
  • Τα παιδιά μας μελέτησαν χάρτες και βρήκαν ενδιαφέρουσες μουσικές!

Τις παρουσίασαν στους φίλους τους..

Κατασκεύασαν μουσικά όργανα που τα προσθέσαμε στην ορχήστρα του σχολείου μας


Διαλέξαμε μουσικές και παραμύθια απόλο τον κόσμο για να ντύσουμε τις χριστουγεννιάτικες γιορτές μας.
Πατήστε εδώ: https://www.lilipoupoli.com/scholia-goneon-gia-ti-christougenniatiki-giorti-tou-scholeiou-mas/
Αποφασίσαμε να αφιερώσουμε την εκδήλωση της αποφοίτησης με μουσικές απόλο τον κόσμο Πατήστε εδώ: