Μία ακόμα καινοτομία της Λιλιπούπολης

προσανατολίζουμε την αγωγή του παιδιού προς την κατεύθυνση που εκείνο πραγματικά χρειάζεται

Παιδαγωγικό Πρόγραμμα: «Αριστοτελικά Παιχνίδια Λόγου και Λογικής στη Φύση»

Στα πλαίσια του Παγκόσμιου εορτασμού του 2016 ως «Έτους Αριστοτέλους» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2400 ετών από την γέννηση του φιλοσόφου το 384 π.Χ. στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, η «Λιλιπούπολη», σε συνεργασία με τον Αριστοτελικό Όμιλο Αθηνών, του οποίου η Νηπιαγωγός Σύμβουλος μας Δρ.Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιά είναι ιδρυτικό μέλος, θα εκτελέσει ένα ειδικό παιδαγωγικό πρόγραμμα, ενταγμένο στα εκάστοτε Σχέδια Εργασίας της Βιωματικής Επικοινωνιακής Μάθησης (ΒΕΜ) της κάθε τάξης, με στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με την Φύση και ταυτόχρονα να διδάξει βασικά στοιχεία του Λόγου και της Αριστοτελικής Λογικής με παιγνιώδη τρόπο όπως:

 • λεξοπαίχνιδα
 • τραγούδια
 • παιχνίδια με σχήματα και σύμβολα
 • κινητικά παιχνίδια
 • παιχνίδια λεκτικής φαντασίας
 • παιχνίδια παρατήρησης
 • Ελληνικοί μύθοι
 • διάλογος
 • «Λέσχη Ανάγνωσης για την Φύση» κτλ

Όλα τα παιχνίδια θα είναι κατάλληλα για την κάθε ηλικία.

Σημειώνεται ότι ο Αριστοτέλης θεωρείται ο ιδρυτής πολλών επιστημών, εκτός της φιλοσοφίας, με τα έργα του (σήμερα σώζονται περί τα 197), από τα οποία έξι (6) αφορούν την μελέτη του λόγου και της λογικής και ονομάζονται με ένα όνομα «Όργανον του Αριστοτέλους» .

Έτσι τα παιδιά μας με οδηγό τον «παππού Αριστοτέλη» θα μάθουν:

1. Τι θα πει λόγος (5 σύγχρονες σημασίες της λέξης ήτοι: ομιλία, αιτία, αναλογία, λογική, υπόσχεση)
2. Τι λένε οι διάφορες λέξεις; (ποιο το περιεχόμενο τους, η ετυμολογία τους;)
3. Ποιές βασικές ερωτήσεις πρέπει να κάνουμε για να ανακαλύψουμε, ή να μαντέψουμε κάτι,
μια πραγματικότητα;
4. Πως βρίσκουμε σχέσεις με σχήματα;
5. Πως κατακτούμε μαθηματικές έννοιες;
6. Πως συλλογιζόμαστε και συμπεραίνουμε από δεδομένα;
7. Ποιες προτάσεις ή μέρη προτάσεων, είναι αναγκαίες για να περιγράψουμε πλήρως κάτι και
με ακρίβεια, χωρίς να παραλείψουμε τίποτα;
8. Πως αποδεικνύουμε κάτι;

Όλα τα παραπάνω θα γίνουν μέσα στην Φύση και μέσα από την παρατήρηση (με βοηθό δηλαδή την Φύση), δεδομένου ότι οι σύγχρονες έρευνες για την λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία (μία από αυτές είναι έρευνα της συμβούλου μας με το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας 2009-2012) δείχνουν ότι «η επαφή με την Φύση και τα φυσικά υλικά βελτιώνει την υγεία και αυξάνει την ανάπτυξη των νηπίων 3-5 ετών κατά 19% έως 52% περισσότερο ετησίως σε σχέση με συμβατικές μεθόδους διδασκαλίας και ανάλογα με την μετρούμενη παράμετρο ανάπτυξης»

Για την ευόδωση του προγράμματος έχουμε τις θερμότερες ευχές του Προέδρου του Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών Ναυάρχου εν αποστρατεία κ. Αριστείδη Παπανδρέου και όλων των μελών του Δ.Σ., καθώς και την υπόσχεσή τους να προβάλλουν δείγματα του έργου βιντεοσκοπημένα στην ιστοσελίδα του Ομίλου.

Η Φύση θα είναι για εμάς, μεγάλη μάνα & παιδαγωγός !!!

32 Έλεγχοι Παρακολούθησης της Ανάπτυξης των νηπίων

Tο πρόγραμμα αυτό αφορά την εφαρμογή των 32 ελέγχων παρακολούθησης της ανάπτυξης των νηπίων σύμφωνα με το Αμερικάνικο Πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας των Η.Π.Α. επί τρεις φορές τον χρόνο (σύνολο 96 έλεγχοι) κατά τις εξής τρεις περιόδους ελέγχου και καταγραφής:

•    Οκτωβρίου-Νοεμβρίου   /   Φεβρουαρίου-Μαρτίου    /    Μαΐου-Ιουνίου
Οι έλεγχοι αφορούν τους εξής 6 τομείς ανάπτυξης

 • Πρωτοβουλία
 • Δημιουργικότητα
 • Γλώσσα
 • Μαθηματικά-Επιστημονικές έννοιες
 • Κίνηση- Μουσική
 • Κοινωνικές σχέσεις

και πρόκειται απλώς για ειδικά παιχνίδια, ή παρατηρήσεις, που βασίζονται σε επίσημη κρατική μέθοδο που ήδη εφαρμόζεται στα νηπιαγωγεία της  Αμερικής από το 2003 και μέχρι σήμερα.

 

Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αφού προσαρμόστηκε στα Ελληνικά και εγκρίθηκε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία), στα πλαίσια σχετικής μεταδιδακτορικής έρευνας της  Δρ. Ευσταθίας Βαλιάντζα-Αυτιά (2009-2012) Νηπιαγωγού και Μηχανικού Περιβάλλοντος, η οποία  πραγματοποιεί   και το σχετικό πρόγραμμα για πρώτη φορά στα  παιδιά 3-5 ετών της  «Λιλιπούπολης»,  το σχολικό έτος 2014-2015, λειτουργώντας  ως  Παιδαγωγική Σύμβουλος, τόσο  των  νηπιαγωγών όσο και των γονέων!

Ο λόγος που ανιχνεύουμε έγκαιρα σε ποιο συγκεκριμένο στάδιο βρίσκεται το κάθε συγκεκριμένο παιδί σήμερα, είναι μόνον για να προσανατολίσουμε την αγωγή του προς την κατεύθυνση που εκείνο  πραγματικά χρειάζεται, ώστε όταν συμπληρώσει τα 5 χρόνια του να έχει κατακτήσει όλα τα αναμενόμενα φυσιολογικά επίπεδα ανάπτυξης!

Οι νηπιαγωγοί της  «Λιλιπούπολης» εκπαιδεύονται ειδικά για να πετύχουν αυτό τον στόχο, με βάση και τις πιο πρόσφατες διεθνώς επιστημονικές γνώσεις για την δομή και λειτουργία του εγκεφάλου,  που παρέχονται με  ειδικό σεμινάριο πραγματοποιούμενο από την  Δρ.  Ευσταθία Βαλιάντζα-Αυτιά.

 

Οι γονείς μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων κάθε περιόδου, έχουν μία πλήρη γραπτή αναφορά αποτελεσμάτων για τα επίπεδα ανάπτυξης του νηπίου στον κάθε τομέα, καθώς και για παιδαγωγικές κατευθύνσεις και τρόπους εφαρμογής αυτών των κατευθύνσεων από γονείς και νηπιαγωγό (σύνολο τρεις τέτοιες γραπτές αναφορές). Τόσο στην δεύτερη όσο και στην τρίτη γραπτή αναφορά, θα υπάρχουν συμπεράσματα για την πρόοδο της ανάπτυξης που έχει επιτευχθεί στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, καθώς και για την συνολική πρόοδο στο τέλος του έτους. Κάθε παράδοση γραπτής  έκθεσης θα συνοδεύεται από προφορική συνεργασία της Δρ. Ευσταθίας Βαλιάντζα-Αφτιά με τους γονείς του νηπίου, καθώς και με την νηπιαγωγό της τάξης.

Οι 6 τομείς ανάπτυξης

Πρωτοβουλία

Δημιουργικότητα

Γλώσσα

Μαθηματικά & Επιστήμες

Κίνηση & Μουσική

Κοινωνικές σχέσεις

Η ΛιλιπούποληΒρεφικός παιδικός σταθμός & νηπιαγωγείο
ΝΗΠΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
28ης Οκτωβρίου 44-46
Πλατεία Πετρούπολης
Τηλ 210-5018800

ΒΡΕΦΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Σουλίου 3, Πετρούπολη
Θέατρο Πέτρας
Τηλ 210-5023002

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Ιλίου 37 & Ιδομενέως, Ίλιον
Τηλ 210-2618088

Επικοινωνία