11-02-2013 · it_admin · 7 Σχόλια

Παίζοντας με ένα Βιβλίο!!!

Διαθεματικές Δράσεις Με Αφορμή Το Παραμύθι Της «Κοκκινοσκουφίτσας» Των Αδελφών Γκριμ


«Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη.
Δώσ’της κλότσο να γυρίσει, παραμύθι ν’αρχινίσει…»

Μια φορά κι έναν καιρό που μπορεί να ήταν χτες, αύριο, σε λίγο ή τη στιγμή που έρχεται και περιμένει τη σειρά της για να παίξει το ρόλο της στη ζωή μας σε έναν τόπο μακρινό ή κοντινό. Στη μικρή μας πόλη, στο διπλανό σπίτι ή σε μια γωνιά της κάμαράς μας… ζούσε ένα όμορφο κορίτσι ή ένα μελαγχολικό πριγκιπόπουλο. Μπορεί ακόμα να ήταν ένας φίλος, ένας ξένος, εγώ ή εσύ…

Κάθετι είναι αφορμή για παραμύθι!!!…

Άλλοτε γνωστό, άλλοτε άγνωστο, βγαλμένο από τα δικά μας όνειρα και φαντασία. Κάθε παραμύθι έχει κάτι μαγικό, κι αν δεν έχει,  μπορεί να αποκτήσει, ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Με αφορμή το project του Προνηπίου ΠΝ2«Τα βιβλία», (παιδαγωγός Ιωάννα Μπουφέα),επισκεφτήκαμε τη Λυρική Σκηνή στο έργο «η κοκκινοσκουφίτσα»(εικ.1). Την επόμενη μέρα, τη στιγμή της παρεούλας μας, τα παιδιά έδειχναν τόσο ενθουσιασμένα! Συνεχώς με ρωτούσαν για το παραμύθι, «διάβαζαν»(εικ.2)  ή έπαιζαν συμβολικό παιχνίδι αναμβάνοντας ρόλους(εικ.3).

Σας παραθέτουμε λοιπόν μερικές δράσεις μας ως προτάσεις για να παίξετε κι εσείς με τα παιδιά σας, με αφορμή όχι μόνο την κοκκινοσκουφίτσα, αλλά οποιοδήποτε παραμύθι…

Πριν την ανάγνωση:

 • Παρουσιάστε το βιβλίο, διαβάστε τον τίτλο του παραμυθιού και παρακεινήστε το παιδί να αφηγηθεί τι νομίζει ότι μπορεί να συμβαίνει στο παραμύθι με αφορμή τον τίτλο που άκουσε
 • Ξεφυλλίστε το παραμύθι και γνωρίστε τους κεντρικούς ήρωες
 • Σχολιάστε μαζί με το παιδί τις εικόνες και παροτρύνετέ του να σας τις περιγράψει.

Μετά την ανάγνωση:

Ενδεικτικά, κάποιες δράσεις σε δυο τομείς ανάπτυξης:

Παιδί και γλώσσα

√ Ζητήστε από το παιδί να πει την ιστορία με δικά του λόγια

√ Να μοιραστεί τα συναισθήματά του πχ. Τι του άρεσε, τι όχι, τι θα άλλαζε στο παραμύθι

√ Κάντε ερωτήσεις κατανόησης όπως τι φορούσε το κοριτσάκι, που της είπε η μαμά να πάει

√ Αλλάξτε τον τίτλο του παραμυθιού και φτιάξτε μια δικλη σας ιστορία πχ . η κοκκινοσκουφίτσα συνάντησε τα τρία γουρουνάκια ή η κοκκινοσκουφίτσα στο σχολείο ή ακόμα τι θα γινόταν αν ο λύκος έχανε το δρόμο (εικ 4)

Παιδί και μαθηματικά

√ Φτιάχνουμε εικόνες του παραμυθιού με σχήματα πχ, τετράγωνο το σπίτι, τρίγωνη η σκεπή και ορθογώνια η πόρτα της γιαγιάς κλπ

√ Να ψάξουμε στις εικόνες να δούμε τι υπάρχει πάνω από το σπίτι, μέσα στο καλαθάκι κλπ

√ Μετράμε τους ήρωες του παραμυθιού και φτιάχνουμε μια ζωγραφιά για τον καθένα, πόσες ζωγραφιές έχουμε;

√ Κι αν φύγει ο κηνυγός να πάει για ύπνο , πόσοι ήρωες μας έμειναν;

Οι παραπάνω δράσεις , ας γίνουν αφορμή για ατέλειωτο παιχνίδι με τα παιδιά μας και φυσικά ας μην υπάρξουν μόνο αυτές…

Με λίγη θέληση και φαντασία, δημιουργούνται πάρα πολλές και με χαρά θα περιμένουμε να μοιραστείτε μαζί μας τα δικά σας παιχνίδια και ιδέες!!!

ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ

Μπορείτε να παρακολουθείσετε το παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας, πατώντας εδώ

ή

να ακούσετε το τραγούδι της κοκκινοσκουφίτσας, πατώντας εδώ.

Κοινοποίηση σε Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn

Category: Βιβλία

7 Σχόλια

 • Ο/Η ria λέει:

  Καταπληκτικο αρθρο…πραγματικα μας μετεφερες την μαγεια του παραμυθιου κ τα συναισθηματα των τυχερων αυτων παιδιων!!αχ να ημασταν κ μεις τωρα παιδια!!!!μπραβοοοο!

 • Ο/Η despoina λέει:

  Πολύ όμορφες ιδέες!! Κάποιες άλλες επίσης δραστηριότητες που θα μπορούσαν να γίνουν με ένα παραμύθι, είναι :
  -τα παιδιά να δραματοποιήσουν την ιστορία. Γίνονται πρωταγωνιστές του παραμυθιού και ξαναχτίζουν μια δικιά τους ιστορία.
  -μπορούμε να βρούμε λέξεις ή προτάσεις μέσα απ’το κείμενο που εκφράζουν θυμό, λύπη, χαρά κλπ και τα παιδιά να βιώσουν αυτές τις συναισθηματικές καταστάσεις με θεατρικό παιχνίδι (παντομίμα και αυτοσχεδιασμό, γκριμάτσες, κινήσεις κλπ).
  Είναι εντυπωσιακό πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις με τα παιδιά με αφορμή ένα αγαπημένο τους παραμύθι! Ακόμα και ελάχιστη φαντασία να έχουμε οι ίδιοι, τα παιδιά μπορούν να μας εκπλήξουν με τη δική τους!

 • Ο/Η amanta λέει:

  Το παραμύθι ξεκινά πάντα με μια ήρεμη εισαγωγή και κλείνει με έναν επίσης καθησυχαστικό τρόπο. Από τις πρώτες κιόλας λέξεις, το παιδί μεταφέρεται σε έναν κόσμο μαγικό, εξωπραγματικό. Στο παραμύθι ο χρόνος, όπως και ο τόπος, είναι αόριστος, όλα θίγονται με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, ενώ οι ήρωες είναι σχεδόν πάντα απλοί και αδύναμοι άνθρωποι, χωρίς ιδιαίτερα ταλέντα. Στην ουσία, τα παραμύθια «αφηγούνται» την παιδική ηλικία ενός ανθρώπου μέχρι και την ενηλικίωσή του, και όλες τις περιπέτειες που περιλαμβάνει αυτή η διαδρομή. Ο ήρωας προχωρά μόνος του για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως αντίστοιχα μόνο νιώθει και το παιδί στην κοινωνία. Η επαφή με τη φύση (ένα δέντρο ή ένα ζώο) είναι συνήθως καταλυτική, μιας που συνήθως τον βοηθά να βρει το δρόμο του. Ο κυνηγημένος ήρωας μπορεί να πονά ή να περνά μέσα από δυσκολίες, αλλά πάντοτε βρίσκει τελικά το δρόμο του. Αυτό θα συμβεί και στο παιδί κατά τη διάρκεια της ζωής του. Θα πονέσει, θα δυσκολευτεί, αλλά τελικά θα βρει τις λύσεις που ψάχνει. Εκεί βρίσκεται και η γοητεία του παραμυθιού. Στο ότι μπορεί να αποκαλύψει την εσωτερική μας φύση, με τις άπειρες ηθικές, ψυχικές και πνευματικές της δυνατότητες. Είναι η αναζήτηση για το νόημα της ζωής. Γιατί, ως γνωστόν, ο άνθρωπος πάντα αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται μέσα από τις δοκιμασίες.

 • Ο/Η lefteris λέει:

  Τα παραμύθια δεν είναι μόνο ψυχαγωγία για τα παιδιά. Είναι το μέσο που τα βοηθά να αποκαλύψουν την εσωτερική τους φύση, με τις άπειρες ηθικές και πνευματικές της δυνατότητες, αλλά και ο πιο άμεσος τρόπος για να οδηγηθούν με ασφάλεια στην ωριμότητα.
  Ο γνωστός σουηδός σκηνοθέτης και μάγος της αφήγησης Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είπε κάποτε πως η διαφορά ανάμεσα στο ψέμα και το παραμύθι είναι ότι το ψέμα (είτε το λες στους άλλους είτε στον εαυτό σου) σε βοηθά να υπεκφεύγεις τις δυσκολίες της ζωής, ενώ το παραμύθι να τις αντιμετωπίζεις. Και δεν είχε άδικο. Τα παραμύθια υπήρξαν για όλους η πρώτη μας επαφή με τη ζωή και τις δυσκολίες της. Από τα αρχαία κιόλας χρόνια οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν, ανέλυαν και κατανοούσαν την πραγματικότητα μέσα από ιστορίες. Ειδικά για τους λαούς της Ανατολής, τα παραμύθια ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να κατανοήσουν το «άγνωστο». Κάθε κοινωνία, από την πιο πρωτόγονη έως την πιο ανεπτυγμένη, έχει τις δικές της φανταστικές ιστορίες, που περιλαμβάνουν περιπέτειες, συμβολισμούς και ηθικά διδάγματα. Οι ψυχολογικές καταβολές των παραμυθιών, μάλιστα, ήταν ανέκαθεν ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα τόσο για τους ψυχολόγους όσο και για τους συγγραφείς. Οι μεν ψυχολόγοι προσπαθούν να βρουν σε αυτά απαντήσεις για το ασυνείδητο, οι δε συγγραφείς να ανακαλύψουν το βαθύτερο μήνυμα της ζωής.

 • Ο/Η sofia λέει:

  Ο ρόλος του παραμυθιού είναι βέβαια ψυχαγωγικός, αλλά όχι μόνο. Τα παραμύθια δημιουργούν στα παιδιά εικόνες, διεγείρουν τη φαντασία τους και τα βοηθάνε να μπουν σε κόσμους μυθικούς και ονειρικούς, σε κόσμους όπου όλα μπορούν να συμβούν. Το παραμύθι καλλιεργεί το πνεύμα και βοηθά τα παιδιά να ξεκαθαρίσουν τα συναισθήματά τους και να αντιληφθούν τις δυσκολίες της ζωής. Ταυτόχρονα, προτείνει λύσεις στα προβλήματά τους. Παράλληλα, όμως, δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την παρέμβαση του ανθρώπου σε μια κατάσταση που το περιβάλλει, διεγείρει τη φαντασία του, αλλά και ικανοποιεί σε φανταστικό επίπεδο τις πιο βαθιές επιθυμίες του. Έτσι ηρεμεί και γαληνεύει από τις καθημερινές εντάσεις που βιώνει, μαθαίνει ν’ ακούει και να σκέφτεται.

 • Ο/Η Γιωργία λέει:

  Εμείς με τη μικρή μου , φτιάξαμε τις πατουσίτσες του λύκου από ζυμάρι και τα μπισκότα της κοκκινοσκουφίτσας και τα φάγαμε μαζί με τη γιαγιά μας.. 🙂 Της άρεσε πολύ που έπαιξε με το ζυμάρι και που ήταν όλα συνδεδεμένα με κάποιο μαγικό τρόπο χαχαχα

  • Ο/Η Ιωάννα λέει:

   Χαίρομαι για την αναφορά σας στο ζυμάρι, είναι ένα τόσο καθημερινό και ταυτόχρονα οικονομικό υλικό, που μετατρέπεται με λίγη φαντασία στα πάντα!! Είναι σημαντικό με απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας να δημιουργούμε παιχνίδια για τα παιδιά μας… Τους μαθαίνουμε να εκτιμούν τις μικρές χαρές της ζωής. Περισσότερη χαρά μπορεί να μας προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου, η ζωγραφική του ήρωα που μας άρεσε ή η κατασκευή του σπιτιού του πρωταγωνιστή της ιστορίας από ζυμάρι, παρά ένα μεγάλο ακριβό δώρο που παίζεται από ένα μόνο άτομο, το παιδί. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη δική μας παρουσία κι όχι ένα μεγάλο ψεύτικο φορτηγό…

Η ΛιλιπούποληΒρεφικός παιδικός σταθμός & νηπιαγωγείο
ΝΗΠΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
28ης Οκτωβρίου 44-46
Πλατεία Πετρούπολης
Τηλ 210-5018800

ΒΡΕΦΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Σουλίου 3, Πετρούπολη
Θέατρο Πέτρας
Τηλ 210-5023002

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Ιλίου 37 & Ιδομενέως, Ίλιον
Τηλ 210-2618088

Επικοινωνία