Ανοιχτή Πρόσκληση στην Αποφοίτηση του Νηπιαγωγείου της Λιλιπούπολης!

«Τη σκάλα πάρε τ ’ουρανού…»

Το 1899 ο Κωνσταντίνος Καβάφης γράφει το ποίημα «Το Πρώτο Σκαλί», για να παραινέσει το νεαρό εαυτό του και κάθε νέο ποιητή να συνεχίσει τη δύσκολη, μα ταυτόχρονα και τόσο δημιουργική, πορεία ανάβασης που οδηγεί στην ουράνια πολιτεία των ιδεών. Το πρώτο σκαλί ίσως φαντάζει μικρό βήμα, είναι το σημαντικότερο ωστόσο, αφού σηματοδοτεί την έναρξη μιας γόνιμης περιπέτειας στον κόσμο της δημιουργικότητας.

Το 1960 ο Jerome Bruner εισάγει μια καινοτόμο έννοια στο χώρο των θεωριών περί μάθησης, την έννοια της «σκαλωσιάς», για να επαναπροσδιορίσει τον χαρακτήρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την σχέση ενηλίκων-παιδιών, προσανατολίζοντάς την σε κατευθύνσεις συνεργασίας, ισοτιμίας, δημοκρατικού διαλόγου και συνδημιουργίας, όπου οι ενήλικες, δάσκαλοι και γονείς, συγκροτούν αυτήν την ισχυρή σκαλωσιά, πάνω στην οποία θα στηριχτεί γερά ένα παιδί και από κει θα πάρει την ώθηση να αναρριχηθεί ψηλότερα, να εξερευνήσει και να ανακαλύψει τους κόσμους της Γνώσης και της Δημιουργίας…

Το 1998 η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου ντύνει με λέξεις ένα ανέκδοτο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, που το αποκαλεί «Η Σκάλα του Ουρανού», για να συμφωνήσει με τον Διονύσιο Σολωμό ότι η ανάβαση αυτής της σκάλας χρειάζεται «λογισμό και όνειρο».

Το 2019 η Λιλιπούπολη ανανεώνει και καθιερώνει ένα νέο θεσμό στις πολιτιστικές της δράσεις, ένα θεσμό με ειδικό βάρος και συμβολική σημασία. Την Τελετή Αποφοίτησης 2019, όπου ολόκληρη η κοινότητα των ανθρώπων της Λιλιπούπολης σε συνεργασία με τους γονείς, ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για να αποχαιρετήσει τα παιδιά της, πλέκοντας τα χέρια και ενθαρρύνοντάς τα να σηκώσουν το πόδι και να πατήσουν με δύναμη, θάρρος και σιγουριά στο επόμενο σκαλί, στην επόμενη  μεγάλη περιπέτεια της Γνώσης και της Ζωής. Μια τελετή μετάβασης με όλα εκείνα τα γνωρίσματα που συνοψίζουν την εκπαιδευτική φιλοσοφία της Λιλιπούπολης. Ταξίδι, περιπέτεια, γνώση, παιχνίδι, ανακάλυψη, συνεργασία, φαντασία, τέχνη, φιλία, ευθύνη, ενσυναίσθηση, αγάπη.

Ελάτε να απλώσουμε όλοι το χέρι, μαζί στις 26 Ιουνίου,

 

 να φτιάξουμε αυτήν τη ζωντανή

 

 σκαλωσιά, για να συνεχιστεί το ταξίδι των παιδιών στα άστρα

 

 με λογισμό, με όνειρο!

Θα έχετε την ευκαιρία να παραλάβετε πλούσιο φωτογραφικό αλλά και βιντεοσκοπημένο υλικό, από αυτή την ιδιαίτερη εκδήλωση!

ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΠΟΣ ΩΡΑ
Ν1
Ν2
Τετάρτη
26/6
Κτήριο 28ης Οκτωβρίου 44-46 20:00

Σας περιμένουμε όλους!