Στα πλαίσια του προγράμματος φιλαναγνωσίας που λειτουργεί στο σχολείο μας και με αφορμή την παρατήρηση των εντόμων στην αυλή του σχολείου ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση για τα «επικίνδυνα» έντομα για το αν πρέπει να το φοβόμαστε, πως να τα αντιμετωπίζουμε, γιατί υπάρχουν στην φύση κλπ. Η Συνεργάτης μας κα Στεύη Τσούτση συγγραφέας και Διευθύντρια των Εκδόσεων Νίκας, μέσα από τεχνικές και διάφορα στάδια δημιουργικής γραφής αξιοποίησε τις προτάσεις των παιδιών καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και υποστήριξε τα παιδιά στη δημιουργία των δικών τους ιστοριών. Το πρόγραμμα πέρασε από διάφορα στάδια!
- Στο πρώτο στάδιο αντικείμενα του περιβάλλοντος χώρου ή πράγματα ήρθαν και συγκεντρώθηκαν μέσα στο «μαγικό κουτί» και λειτούργησαν ως αφετηρία για να σκεφτούν τα παιδιά τι μπορούν να τα κάνουν με τη φαντασία τους. Παράλληλα, επιλεγμένα κείμενα της παιδικής λογοτεχνίας αξιοποιήθηκαν για να δουν τα παιδιά τι μπορεί να καταφέρει μια πλούσια φαντασία. Στο στάδιο αυτό άρχισαν να φτιάχνονται και νέες φανταστικές λέξεις, δημιουργικές, εύστοχες, αστείες μα και διδακτικές εξασκώντας ταυτόχρονα ως σύγχρονοι γλωσσοπλάστες, την ικανότητα να τη χρησιμοποιούν όπως η ιστορία αλλά και ο συγγραφικός τους οίστρος επιβάλλουν.
- Στο δεύτερο στάδιο με την κλασική μέθοδο δημιουργίας ιστοριών του κορυφαίου Τζιάνι Ροντάρι, τα παιδιά μετασχημάτισαν γνωστές ιστορίες και ήρωες προκειμένου να φτιάξουν δικές τους περιπέτειες. Με τον τρόπο αυτό, η φαντασία, ως ένας πραγματικός μυς, κατάφερε να φτιάξει ιστορίες. Το στάδιο αυτό, χρησιμοποιώντας ήδη κατεκτημένες γνώσεις των παιδιών, τα βοήθησε να δημιουργήσουν ευκολότερα πλοκή για τις ιστορίες τους και έκανε πιο εύκολη τη μετάβασή τους στο επόμενο στάδιο.
- Στο τρίτο στάδιο: (Ας φτιάξουμε ιστορίες) Εδώ, απαλλαγμένα από τη βοήθεια των γνωστών παραμυθοηρώων και των ιστοριών τους (Στάδιο 2) τα παιδιά έγιναν ικανά να φτιάχνουν τους ολοκαίνουργιους ήρωές τους, να τους τοποθετούν στο δικό τους φανταστικό (ή και μη) χωροχρόνο, να βρίσκουν την πλοκή της ιστορίας τους αλλά και το δίδαγμά της. Είναι το στάδιο στο οποίο πραγματικά ένιωσαν μικροί συγγραφείς.
- Αυτές οι ενέργειες οδήγησαν φυσικά στο τέταρτο στάδιο που είναι η δημιουργία του «δικού μας βιβλίου». Όπως η ίδια τονίζει «Είναι ένα στάδιο που για τα παιδιά ξεκίνησε στη μέση της χρονιάς, αλλά για τον εμψυχωτή «έτρεχε» από την πρώτη μέρα.
«Γνωρίζοντας τα παιδιά, τις δεξιότητες, το ταλέντο τους αλλά και τα ενδιαφέροντά τους, τα αφήνει να τον πάνε όπου ζητάει η καρδιά τους. Η ιστορία του βιβλίου τους βγαίνει μέσα από τις καρδιές και τη φαντασία των παιδιών, από έξυπνες ιδέες, αυθόρμητες ατάκες αλλά και συναρπαστικούς ήρωες που σε ανύποπτη στιγμή έχουν «εμφανιστεί» στο μάθημα».
Έτσι γεννήθηκαν τρεις ιστορίες με την πρωτοβουλία των ίδιων των παιδιών με θέμα: «Σαρανταποδαρούσα», «Μυρμήγκια» και «Αράχνες». Οι ιστορίες αυτές θα «στολιστούν» με τα σχέδια των παιδιών αλλά και σκίτσα από το γνωστό εικονογράφο κο Γιώργο Πετρίδη που συνεργάστηκε με τα παιδιά μας. Αναμένουμε την έκδοση των βιβλίων μας από τις εκδόσεις ΝΙΚΑΣ.