Τι Είναι Το Βιβλίο Για Ένα Παιδί!

ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ

Ένα βιβλίο για εμάς τους ενήλικες σημαίνει προφανώς ενημέρωση ή και επιμόρφωση.

Για ένα παιδί όμως σημαίνει σίγουρα πολλά παραπάνω. Συγκεκριμένα, αναπτύσσεται πνευματικά και συναισθηματικά. Οξύνεται η φαντασία του, εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό του και ένα απλό παραμύθι μπορεί πολλές φορές να αποτελέσει συναισθηματικό καταφύγιο γι΄ αυτό και να το ανακουφίσει περισσότερο απ’ ότι ίσως ένας μεγάλος. Τα παιδιά γοητεύονται απ’ το άκουσμα των παραμυθιών, απ’ τις εικόνες τους και ταυτίζονται με τους ήρωές τους.

Είναι πολύ σημαντικό επομένως να ενθαρρύνουμε τα παιδιά από πολύ νωρίς να αγαπήσουν τα βιβλία. Η Unesco από τη δεκαετία του ’50 μας διαβεβαιώνει πως “ο βασικότερος λόγος ύπαρξης βιβλιοθηκών για πολύ μικρά παιδιά είναι η ανάγκη να δημιουργήσουμε από πολύ νωρίς ένα μελλοντικό σώμα ενηλίκων που θα αγαπούν τα βιβλία.”



Έτσι λοιπόν κι εμείς στη τάξη μας φτιάξαμε τη δική μας γωνιά βιβλιοθήκης και ας είμαστε ακόμα…προ-προνήπια! Τη γεμίσαμε με τα αγαπημένα μας παραμύθια και βάλαμε στο πάτωμα ενδεικτικές εικόνες που θα καθόμαστε να διαβάζουμε. Όταν κάτι το αγαπάμε, το εκτιμάμε και το προσέχουμε.Γι ‘αυτό και αναφέραμε πως θα πρέπει να φροντίζουμε τα βιβλία μας και να μη τα χαλάμε.

Από κάποια βιβλία είχαν λίγο σκιστεί οι σελίδες τους κι έτσι μια ομάδα παιδιών ανέλαβε την επιδιόρθωσή τους. Μάθαμε όχι μόνο πώς να τα προσέχουμε αλλά και πως να τα επιδιορθώνουμε όταν χαλάνε!

Κάποια άλλα παιδιά φτιάξανε μερικούς σελιδοδείκτες.

Τέτοιες δραστηριότητες και πολλές ακόμη μπορούν να πραγματοποιηθούν και στο σχολείο, αλλά και στο σπίτι προκειμένου να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τα βιβλία. Χωρίς καμία πίεση, αλλά με λίγη δημιουργικότητα και όντας εμείς οι ίδιοι πρώτα αναγνωστικά πρότυπα, δημιουργούμε παιδιά που μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα βιβλία από τη προσχολική ηλικία! Έτσι τα γεμίζουμε με χαρά, ικανοποίηση και εσωτερική γαλήνη!

Απολαμβάνοντας την ανάγνωση!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ!

*Για να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο πατήστε πάνω στο γενικό του τίτλο.