05-04-2013 · it_admin · 8 Σχόλια

Θηλασμός και Παιδικός Σταθμός!

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΚΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΘΗΛΑΖΟΥΣΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

«Θηλάζω  το μωρό μου όποτε το ζητήσει.»

«Δεν έχω πρόγραμμα και συγκεκριμένες ώρες ταίσματος»

«Τώρα που γυρνάω στη δουλειά, θα αρχίσω να του δίνω ξένο γάλα»

Φράσεις που ακούμε συχνά από προβληματισμένες θηλάζουσες μητέρες που καλούνται μετά την άδεια μητρότητας να γυρίσουν στη δουλειά. Βέβαια μπορεί να μην υπάρχει ανάγκη για εργασία και απλά η μητέρα να χρειάζεται να αποχωριστεί το παιδί της για άλλους προσωπικούς λόγους. Κάθε λόγος είναι επαρκής για να της προσφέρουμε τη βοήθεια που χρειάζεται. Φράσεις, λοιπόν, που με υπομονή και θέληση μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς να παρουσιαστεί σα λύση του προβλήματος το τεχνητό γάλα

Μια μητέρα που θηλάζει, του προσφέρει το πιο υπέροχο δώρο!

Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό:

Πλεονεκτήματα του θηλασμού για το μωρό

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη δυνατή βρεφική τροφή γιατί:

 • Περιέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το βρέφος και μάλιστα σε ιδανική αναλογία για τη σωστή του ανάπτυξη.
 • Δεν θέλει προετοιμασία. Είναι έτοιμο κάθε στιγμή που το χρειάζεται το μωρό στην κατάλληλη θερμοκρασία και αναλογία.
 • Είναι βιολογικά εξειδικευμένο για να παράγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου δηλαδή του οργάνου στο οποίο βασίζεται η επιβίωση του ανθρώπου.
 • Προστατεύει το βρέφος από πολλές λοιμώξεις, ιώσεις, αλλεργίες και από την αναιμία.
 • Τα λευκώματα του μητρικού γάλακτος είναι ανώτερης βιολογικής αξίας. Τα λίπη του είναι ευκολοχώνευτα γιατί κυριαρχούν τα ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Μια μητέρα που θηλάζει όμως δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο!!!

Ας δούμε γιατί συμβαίνει κι αυτό:

 • Προς μεγάλη απογοήτευση όλων αυτών που θέλουν να προγραμματίζουν τα γεύματα, το μωρό που θηλάζει έχει τον τελευταίο λόγο και θα δηλώσει από μόνο του πότε πεινάει! Το κλειδί για έναν επιτυχημένο θηλασμό είναι ο «ελεύθερος θηλασμός» δηλαδή, το να προσφέρεται το στήθος σας στο μωρό όποτε πεινάει και για όσο χρόνο χρειάζεται. Οι προγραμματισμένες ώρες ταΐσματος δεν ταιριάζουν στον θηλασμό εκτός εάν υπάρχει ιατρικός λόγος.
 • Ωστόσο, προσοχή να μην πέσουμε στην υπερβολή. Έαν το μωρό που ήπιε αρκετό γάλα, κατά κανόνα δεν έχει ανάγκη από μια νέα ποσότητα γάλακτος πριν περάσουν δύο με δυόμιση ώρες, όσο δηλαδή χρειάζεται για να χωνέψει την προηγούμενη ποσότητα. Να έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας. Φροντίστε μόνο να τρώει σωστά. Από την άνοδο της καμπύλης του βάρους του και από τη γενικότερη συμπεριφορά του, θα καταλάβετε εάν θηλάζει σωστά ή όχι.

Τι γίνεται όμως όταν η μητέρα ΠΡΕΠΕΙ να γυρίσει στο χώρο εργασίας της;

Όποτε και να έρθει η στιγμή αυτή, είναι μια δύσκολη και άχαρη περίπτωση. Πολύ περισσότερο για μια μητέρα που αφήνει το παιδάκι της όταν το θηλάζει.

Προετοιμασία λοιπόν για επιστροφή στη δουλειά…

 • Καλό θα ήταν να αρχίσετε να θέτετε σε εφαρμογή το χρονικό πλάνο δράσης και ενεργειών, που καθορίσατε με τον/την  γυναικολόγο σας. Κάτι τέτοιο καλό θα ήταν να γίνει αρκετά νωρίς ακόμα και πριν τη γέννηση. Σημαντική βοήθεια μπορούν να σας προσφέρουν και οι σύμβουλοι θηλασμού.
 • Στην συνέχεια, περίπου ένα μήνα πριν την επιστροφή σας στη δουλειά είναι σημαντικό να ενημερωθείτε από κάποιον σύμβουλο γαλουχίας για την χρήση θηλάστρου και για τους κανόνες αποθήκευσης και χειρισμού του μητρικού γάλακτος. Εκείνος θα σας βοηθήσει μάλιστα να επιλέξετε εκείνο που είναι καλύτερο για εσάς, ανάλογα με τις ανάγκες σας.
 • Παράλληλα, θα πρέπει να εφοδιαστείτε με τον απαραίτητο εξοπλισμό (τσάντα μεταφοράς, αντλία, παγοκύστες, αποθηκευτικά σακουλάκια κλπ.).
 • Τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν την επιστροφή στην εργασία θα πρέπει να ξεκινήσετε τις αντλήσεις, για να δημιουργήσετε μια ατομική τράπεζα γάλακτος.

Αυτό θα σας βοηθήσει:

1.Να εξοικειωθείτε με τις αντλήσεις.

2.Να μειωθεί το άγχος σας για την ποσότητα γάλακτος που θα μπορείτε να εξασφαλίζετε κατά τις πρώτες μέρες στην δουλειά.

3.Να βρίσκεστε τουλάχιστον κατά μία ημέρα μπροστά σε αποθέματα μητρικού γάλακτος, δηλαδή να διατηρεί απόθεμα τουλάχιστον 2-3 γευμάτων στο ψυγείο.

 • Τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν την επιστροφή σας, θα πρέπει να αρχίσει η συστηματική εξοικείωση του μωρού με το άτομο που θα το φροντίζει. Καλό θα ήταν να «μυήσετε» το άτομο αυτό στον σύγχρονο τρόπο διατροφής και ανατροφής του βρέφους (τάισμα με τα πρώτα σημάδια της πείνας του, κατά απαίτηση του μωρού και όχι με άκαμπτα ωράρια, άμεση απόκριση στο κλάμα του, αγκαλιά και χάδι όποτε χρειάζεται κλπ.), μιας και τα άτομα που φροντίζουν τα μωρά κατά την απουσία της μητέρας – συνήθως γιαγιά, παππούς – διατηρούν ακόμα πεπαλαιωμένες αντιλήψεις.

Στα Βρεφικά τμήματα της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ, υπάρχει έμπειρο προσωπικό που αναγνωρίζει τα σημάδια αυτά και είναι ικανό να ανταποκριθεί άμεσα!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Ελάτε με το μωρό σας στο χώρο του σχολείου αρκετές μέρες πριν το αφήσετε και ξεκινήσετε δουλειά. Είναι σημαντικό να εξοικειωθεί το βρέφος με το άτομο που θα το φροντίζει σταδιακά κι όχι απότομα. Μία ώρα τη πρώτη μέρα, λίγο παραπάνω τη δεύτερη και συνεχίζοντας με βάση του ρυθμό και την ανάγκη του παιδιού σας. Σημαντικό είναι να εξοικειωθείτε κι εσείς μαζί του, να δείξετε εμπιστοσύνη, ώστε να μη βιώνει το δικό σας άγχος!

Η εργασία ξεκίνησε

Η αποφράδα μέρα που θα αποχωριστείτε το παιδάκι σας (έστω και για 4 ώρες, εάν κάνετε χρήση της άδειας θηλασμού) έφτασε. Τι πρέπει να κάνετε:

1.Να θηλάσετε το μωράκι σας αμέσως πριν φύγετε για την δουλειά και αμέσως μόλις επιστρέψετε σπίτι, σύμφωνα πάντα με τα σημάδια πείνας που σας δείχνει.

2.Σε περίπτωση που δεν επιστρέφετε με μειωμένο ωράριο, καλό θα ήταν να διαπραγματευτείτε με τον εργοδότη σας ένα 20λεπτο διάλειμμα κάθε 3 με 4 ώρες, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες, για την διατήρηση του μητρικού γάλακτος, αντλήσεις. Ωστόσο, εάν το μικρούλι σας ήδη τρώει στερεές τροφές κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εν λόγω αντλήσεις δεν είναι αναγκαίες.

3.Στο σπίτι θηλάζετε τον μωρό ελεύθερα, κάθε φορά που «ζητάει» και συνεχίστε τις αντλήσεις, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες.

4.Τέλος, προσπαθήστε να αποφύγετε το άγχος και τον αρνητισμό, εν γένει. Τα τελευταία λαμβάνονται αμέσως ως σήματα από το παιδί και μεταδίδονται σε αυτό. Να έχετε κατά νου ότι η προσπάθεια που κάνετε είναι σπουδαία και πολύτιμη για την οικογένειά σας!

Ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνει το παιδάκι σας το γάλα κατά την απουσία σας είναι με ποτηράκι ή κουταλάκι, για να μην υπάρξει κίνδυνος σύγχυσης των θηλών από την χρήση του μπιμπερό. Εάν, βέβαια, το μωρό είναι ακόμα πολύ μικρό (2 με 6 μηνών) και, κατά συνέπεια, τρέφεται μόνο με γάλα, απαιτεί συχνά γεύματα και μεγάλες ποσότητες, τότε η χρήση μπιμπερό, αν και λιγότερο επιθυμητή, είναι αναπόφευκτη.

Η ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ κατανοεί την ποικιλία συναισθημάτων και τις ανάγκες που βιώνει μια μητέρα, που καλείται να αποχωριστεί το βρέφος της, γι΄ αυτό και τη στηρίζει με γνώση, εμπειρία και χαρά!!!

Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακολουθήσετε μία συνέντευξη (παιδαγωγοί Ιωάννα Μπουφέα και Βασιλική Τσόλη) με την παιδίατρο και μητέρα Αυγέρη Κέλλυ με τα οφέλη του θηλασμού και τη συνέχεια αυτού στο χώρο του βρεφονηπιακού σταθμού!

Πηγές άρθρου: emBIO , mitrikosthilasmos

Για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ πατήστε εδώ.

Για περισσότερο εποπτικό υλικό επισκεφθείτε τη σελίδα της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ στο facebook πατώντας εδώ.

Κοινοποίηση σε Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn

8 Σχόλια

 • Ο/Η ΑΥΓΕΡΗ ΚΕΛΛΥ λέει:

  Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στο προσωπικό όσο και στους ιδιοκτήτες της Λιλιπούπολης που στηρίζουν τον μητρικό θηλασμό.Συνεχίστε την καλή δουλειά!

  • Ο/Η M. Nikolopoulou λέει:

   Συγχαρητήρια αξίζουν και σε σας κυρία Αυγέρη για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη που μας παρέχεται. Στη ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ νιώθουμε όλοι πολύ τυχεροί που συνεργαζόμαστε μαζί σας!!!

 • Ο/Η despoina λέει:

  Υπέροχο άρθρο! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην έμπειρη ομάδα της Λιλιπούλης που ανέδειξε ένα τόσο αξιόλογο θέμα για το βρέφος αλλά και για τη μητέρα! Η σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού είναι κάτι που κάθε βρεφικός σταθμός οφείλει να αναγνωρίζει και να στηρίζει και η Λιλιπούπολη είναι αλήθεια πως συμβάλλει σημαντικά σ’αυτό!

 • Ο/Η CHRIS λέει:

  Ένα πολύ ωραίο άρθρο γαι ένα τόσο σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μιας μητέρας!!Διαβάζοντας το άρθρο σας, αναπόλησα τον καιρό που κι εγώ σαν μητέρα είχα την τύχη να μπορέσω να δώσω μητρικό γάλα στα παιδιά μου!!!!! Από τις καλύτερες εμπειρίες που έζησα και εύχομαι να μπορούν να το ζήσουν όλες οι μανούλες.

 • Ο/Η ΕΙΡΗΝΗ λέει:

  Η ΠΙΟ ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΚΗΝΗ ΠΟΥ ΣΚΗΝΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΑΝΟΥΛΑ ΝΑ ΘΥΛΑΖΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΕΜΑΤΟ ΜΕ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ!

 • Ο/Η Maria Tz λέει:

  Κατατοπιστικότατο και καλογραμμένο το άρθρο σας. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και την ευαισθησίας σας. Μακάρι όλοι οι παιδικοί σταθμοί να υποστήριζαν έμπρακτα και με θέρμη, όπως εσείς, τον μητρικό θηλασμό!

 • Ο/Η Ιωάννα λέει:

  Είναι πολύ σημαντικό για μια μητέρα να νιώθει ασφάλεια για το μωρό της, όταν αυτή είναι μακρυά.. και ο θηλασμός είναι ένα μονοπάτι που χρειάζεται στήριξη !!! Η Λιλιπούπολη είναι πρόθυμη και έτοιμη να συμβαδίσει μαζί με την κάθε μητέρα που έχει ανάγκη…

 • Ο/Η MARIA λέει:

  εγώ θα μιλήσω ως μητέρα τριών παιδιών, εργαζόμενη στη λιλιπούπολη και γονέα που τα παιδιά του φοιτουν στη λιλιπούπολη και θα πω ότι η Λιλιπούπολη είναι ένας χώρος που πραγματικά δείχνει ευαισθησία τόσο στο παιδί όσο και στις ανάγκες που αυτό έχει από τη μέρα της γέννησης του . αυτά όμως δε λέγονται για να ευλογήσω τα ‘γένια» μου .Είναι λόγια από καρδιάς και εύχομαι σε όλες τις μανούλες να το βίωναν έτσι…….

Η ΛιλιπούποληΒρεφικός παιδικός σταθμός & νηπιαγωγείο
ΝΗΠΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
28ης Οκτωβρίου 44-46
Πλατεία Πετρούπολης
Τηλ 210-5018800

ΒΡΕΦΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Σουλίου 3, Πετρούπολη
Θέατρο Πέτρας
Τηλ 210-5023002

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Ιλίου 37 & Ιδομενέως, Ίλιον
Τηλ 210-2618088

Επικοινωνία