ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ!


ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ!

Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, από τα αρχαία κιόλας χρόνια, ενήλικες και παιδιά – συνήθως αμέσως μετά την περίοδο της Αποκριάς – την 1η ή την 21η Μαρτίου (εαρινή ισημερία), έβγαιναν με μεγάλη χαρά να «φωνάξουν» ότι ήρθε η Άνοιξη, έφυγε ο κρύος και άκαρπος χειμώνας! Η Φύση, άρα η ζωή θα αναγεννηθεί. Και πως το φωνάζανε; Τραγουδώντας κάλαντα!

Το έθιμο του καλαντίσματος της Άνοιξης χάνεται στα βάθη των αιώνων, τότε που ακόμη ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και για να τον προϋπαντήσουν έψελναν ευχές και κάλαντα. Μαζί τους οι καλαντιστές είχαν και τη χελιδόνα, μια κατασκευή, με ένα ομοίωμα χελιδονιού να περιστρέφεται στην κορυφή της:

Χελιδονάκι πέταξε, βρήκε πύργο

και έκατσε και χαμοκελάηδησε

Μάρτη, Μάρτη μου καλέ και Φλεβάρη φοβερέ

κι αν φλεβίσεις κι αν χιονίσεις

πάλιν άνοιξη θ’ανθίσεις!

Φέτος οι μαθητές των τμημάτων του Νηπιαγωγείου μας θέλοντας να κρατήσουν ζωντανό το έθιμο για τον ερχομό της Άνοιξης, θα βρεθούν την Πέμπτη 21 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, στην Κεντρική Λεωφόρο της πόλης μας, για να τραγουδήσουν τα Χελιδονίσματα. Θα χωριστούν σε 3 ομάδες, οι οποίες θα διανύσουν την απόσταση από την κεντρική πλατεία ως την πλατεία Ηρούς και από την στάση Λεωφορείου “Φαρμακείο” ως την πλατεία Ηρούς, θα επισκεφθούν το Δημαρχείο, το Αστυνομικό τμήμα της Πετρούπολης και θα μοιράσουν στους πεζούς κατασκευές σχετικές με το έθιμο και πολλά πολλά χαμόγελα!

Ας χαρούμε μαζί τους τον ερχομό της Άνοιξης !

Σημείωση: Ελάτε να μας συνοδέψετε… Συνάντηση, κάτω από την στρογγυλή πλατεία της Λεωφόρου Πετρουπόλεως ή στην στάση "Φαρμακείο" στις 11:00!

Η Οικογένεια της Λιλιπούπολης!