17-02-2013 · it_admin · 4 Σχόλια

Παιδική Παχυσαρκία – Διατροφικές Συνήθειες Για Υγιή Παιδιά!

Η Ισορροπημένη Διατροφή στο Σχολείο και στο Σπίτι!

Διατροφικές Συνήθειες για Υγιή Παιδιά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διατροφή των παιδιών έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ως αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της δημόσιας υγείας στην πλειονότητα των ανεπτυγμένων χωρών. Πρόκειται για μια επείγουσα υπόθεση, καθώς 1 στα 5 παιδιά είναι παχύσαρκο, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε δραματικά μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους που ισχύουν και για τους ενήλικες. Οι συνηθέστερες παθήσεις στα παιδιά, οι οποίες μπορούν να αποδοθούν σε σημαντικό βαθμό στην παχυσαρκία, είναι η αρτηριακή υπέρταση, οι καρδιοπάθειες, η δυσλιπιδαιμία, ο διαβήτης τύπου 2, η υπνική άπνοια καθώς και ορθοπεδικά προβλήματα. Ζούμε σε μια κοινωνία της οποίας πολλά στοιχεία συντελούν στην έξαρση της παχυσαρκίας: πλήθος τροφών με υψηλά λιπαρά, που είναι διαθέσιμες παντού και ανά πάσα στιγμή σε χαμηλό σχετικά κόστος, η επιθετική διαφήμιση τέτοιων τροφίμων, η εγκατάλειψη της μεσογειακής δίαιτας και η έλλειψη χρόνου για φυσική άσκηση. Ως συνέπεια, το έργο των γονιών, όσον αφορά στη διατροφή των παιδιών, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο στη σημερινή εποχή.

Δείτε στατιστικές έρευνες και επίσημες δράσεις κατά της επιδημίας που λέγεται παχυσαρκία, πατώντας εδώ!

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για να μεγαλώνουν υγιή και δυνατά παιδιά;


Η ισορροπημένη διατροφή είναι το Α και το Ω της υγείας και της ευεξίας και στην παιδική ηλικία, η οποία χαρακτηρίζεται από την αύξηση του μυοσκελετικού συστήματος και την ένταση της φυσικής δραστηριότητας. Γνωρίζουμε ότι η πνευματική απόδοση των παιδιών εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα της διατροφής τους. Ένα κακής ποιότητας γεύμα μπορεί να ευθύνεται για την αδυναμία συγκέντρωσης στο σχολείο, την κούραση, την υπνηλία και κατ΄ επέκταση τη μειωμένη επίδοση στα μαθήματα. Όλη αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος, για να λειτουργήσει και να αποδώσει τα μέγιστα, πρέπει να εφοδιαστεί με καύσιμα, ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Επίσης, δεν θα πρέπει να προσπερνάμε το γεγονός πως τα παιδιά μας βρίσκονται σε ένα στάδιο ταχύτατης σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλές ανάγκες για πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών ουσιών θεμελιώδους σημασίας. Τέλος, το παιδί στην ηλικία αυτή διαμορφώνει χαρακτήρα και αφομοιώνει καλύτερα τις γνώσεις που του προσφέρονται, αναπτύσσοντας την κριτική του ικανότητα.

Συνεπώς, γονείς, δάσκαλοι και άλλοι σημαντικοί ενήλικες χρειάζεται να επικεντρώσουν άμεσα την προσοχή τους στο να αποκτήσουν τα παιδιά υγιεινές διατροφικές συνήθειες!

Δείτε τη φιλοσοφία της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ, πατώντας εδώ!

Οι συνήθειες αυτές μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αποφύγει μελλοντικά
χρόνια προβλήματα υγείας και να δημιουργήσει μια υγιή σχέση με το φαγητό!
Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι οι συνήθειες που αποκτώνται κατά την
πρώτη παιδική ηλικία, ακολουθούν το παιδί σε όλη την υπόλοιπη ζωή του!

Ποιός Είναι Ο Ρόλος των Γονιών στη Διατροφή των

Παιδιών και των Εφήβων!


Στην παιδική ηλικία διαμορφώνεται η συνολική συμπεριφορά του νέου ανθρώπου απέναντι στο φαγητό. Ένα παιδί που έχει μάθει τις αρχές του μέτρου, της ισορροπίας και της ποικιλίας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξει μια υγιή στάση απέναντι στο φαγητό και να τη διατηρήσει για όλη του τη ζωή. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς. Αξιοσημείωτο είναι πως, από τη βρεφική ηλικία, κάθε παιδί γνωρίζει πόσο και τι πρέπει να φάει, εκφράζοντάς το με το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Αυτό που δεν γνωρίζουν τα παιδιά είναι η ποικιλία και η διαθεσιμότητα των τροφίμων. Ο ρόλος των γονιών είναι να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που να προωθεί υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Δηλαδή, οι γονείς είναι υπεύθυνοι:

– Να καθιερώσουν σταθερά οικογενειακά γεύματα!
– Να επιδιώκουν να επικεντρώνονται ο ένας στον άλλο στο τραπέζι!
– Να περιορίσουν το χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης κατά τη διάρκεια του
γεύματος!
– Να παρέχουν ποικιλία θρεπτικών τροφίμων και σνακ στο σπίτι!
– Να εμπλέκουν τα παιδιά στη διαδικασία του φαγητού!
– Να προσφέρουν το ίδιο φαγητό σε όλους!
– Να ανταμείβουν με την προσοχή τους και όχι με το φαγητό!
– Να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά τους, ώστε να τα ακούνε και να
καθησυχάζουν τις ανησυχίες τους!

πηγή: Π. Παράθυρο


Ποιός Είναι Ο Ρόλος του Σχολείου στη Διατροφή των
Παιδιών και των Εφήβων!


Εξίσου σημαντικές είναι οι διατροφικές εμπειρίες που αποκομίζουν τα παιδιά στο χώρο του σχολείου. Σε συνεργασία και επαφή με τους γονείς, παρατηρούμε συχνά ότι στο σχολείο τα παιδιά σταδιακά, με την ενθάρρυνση της παιδαγωγού αλλά και ολόκληρης της ομάδας, είναι πιο πρόθυμα να πειραματιστούν γευστικά και να δοκιμάσουν νέους συνδυασμούς τροφών. Φυσικά αυτό είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς και τα παιδιά λαμβάνουν ενεργό συμμετοχή σε αυτή. Παρακάτω αναφέρονται μερικές απλές και διασκεδαστικές πρακτικές που εφαρμόζουμε με τους μικρούς μας φίλους, ώστε να κερδίσουμε το ενδιαφέρον τους και να <<δουλέψουμε>> το μεγάλο αυτό κεφάλαιο που λέγεται ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

Διαβάζουμε και δραματοποιούμε παραμύθια με σχετικό θέμα π.χ. Ο
Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα, ο Ζαχαρίας και η κυρία Γλυκερία κ.ά.!
– Γνωρίζουμε την πυραμίδα της σωστής διατροφής και συγκεντρώνουμε
πληροφορίες για τις διατροφικές ομάδες!
– Τα παιδιά διηγούνται στην ομάδα μας εμπειρίες και σχετικά βιώματα!
Παρακολουθούμε σχετικές παραστάσεις π.χ. Οι περιπέτειες του κυρίου
Ζυμαρούλη!
– Οργανώνουμε δημιουργικές δράσεις με πρωτότυπες ιδέες π.χ. φτιάχνουμε
φρουτοσουβλάκια, νόστιμες φρουτοσαλάτες κ.ά., όπου τα παιδιά παίρνουν
πρωτοβουλίες και χρησιμοποιούν τη φαντασία τους!
– Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος συζητάμε για τη θρεπτική
αξία της εκάστοτε διατροφικής ομάδας!
Ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε την κάθε μικρή προσπάθεια των παιδιών!

Καλή και Υγιεινή Όρεξη!

Κοινοποίηση σε Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn

4 Σχόλια

 • Ο/Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ λέει:

  ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΕΝΟΣ ΑΓΟΡΙΟΥ 3,5 ΧΡΟΝΩΝ … Ο ΜΙΚΡΟΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΑ ΦΑΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΣΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΣΑΣ ΕΧΕΤΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ;AN NAI ΠΟΣΑ ΣΥΧΝΑ;KAI ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΧΕΙΡΙΖΕΣΤΕ;ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΟΒΟΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • Ο/Η M. Nikolopoulou λέει:

   Καλησπέρα Κατερίνα. Το θέμα της διατροφής των παιδιών είναι πολύ σημαντικό και είναι λογικό να έχετε ανησυχίες και φόβους γύρω από αυτό. Στη ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ προσφέρουμε πολύ συχνά μέσα στην εβδομάδα τόσο φρούτα όσο και λαχανικά στα παιδάκια μας. Για να μπορείτε να έχετε πλήρη εικόνα του διαιτολογίου μας, της κουζίνας, των χώρων, του προσωπικού καθώς και τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τις διατροφικές δυσκολίες των παιδιών μας μπορείτε να μας επισκεφτείτε όποτε θέλετε.

 • Ο/Η amanta λέει:

  Οι γονείς πρέπει να είναι πρότυπο γιατί τα παιδιά μαθαίνουν βλέποντας τους γονείς τους. Το χρωστάτε στο παιδί σας και στον εαυτό σας να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Οι καλές διατροφικές συνήθειες που μαθαίνουν τα παιδιά από τους γονείς τους διατηρούνται για μια ζωή.

 • Ο/Η Ιωάννα λέει:

  καλησπέρα ! πέρα από την ισορροπημένη διατροφή, αναφέρατε κι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη της σημερινής οικογένειας που τείνει να χαθεί… «να επιδιώκετε να κάθεστε όλοι μαζί στο τραπέζι»… με τα ωράρια , τις υποχρεώσεις και τόσες άλλες έννοιες τρώμε στο πόδι…ή στην τηλεόραση!!! Πόσο σημαντικό είναι αλήθεια, να καθόμαστε παρέα η οικογένεια, να λέμε τα νέα της μέρας μας και να τρώμε ένα πλούσιο και σωστό γεύμα! Τα παιδιά στη Λιλιπούπολη έχουν την ευκαιρία να τρώνε μια ισορροπημένη διατροφή παρέα με τους φίλους τους μέσα από μια διαδικασία που τα βοηθά να νιώσουν οικεία, αυτόνομα(ανάλογα την ηλικια) και χαρούμενα΄ γιατί ενώ πολλά από τα φαγητά αρνούνται να τα φάνε στο σπίτι, στο χώρο του σχολείου με παιχνιδάρικους τρόπους κι βλέποντας τους φίλους τους , επηρεάζονται και τρώνε….

Η ΛιλιπούποληΒρεφικός παιδικός σταθμός & νηπιαγωγείο
ΝΗΠΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
28ης Οκτωβρίου 44-46
Πλατεία Πετρούπολης
Τηλ 210-5018800

ΒΡΕΦΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Σουλίου 3, Πετρούπολη
Θέατρο Πέτρας
Τηλ 210-5023002

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Ιλίου 37 & Ιδομενέως, Ίλιον
Τηλ 210-2618088

Επικοινωνία
error: Content is protected !!