Φροντίζουμε τη Φύση και Ανακυκλώνουμε!


Το project μας γεννήθηκε μέσα από την ενσυναίσθηση των παιδιών μου για την προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της φύσης! Στην παρεούλα μια μέρα ένα κορίτσι ρώτησε αν έχουμε δει ποτέ τους κάδους ανακύκλωσης με την απάντηση να είναι καταφατική και ύστερα ανοίξαμε το θέμα και αποφασίσαμε πως θέλουμε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για αυτό! Έτσι από κοινού καταλήξαμε στην ανακύκλωση! Αρχικά παρακολουθήσαμε βίντεο και φωτογραφίες αντίστοιχα και στην συνέχεια ακολούθησαν και οι υπόλοιπες δράσεις!

Ανακύκλωση και Γη

Έχοντας κάνει εισαγωγή για το θέμα της ανακύκλωσης αποφασίσαμε με την ομάδα μας να φτιάξουμε την Γη από ανακυκλώσιμα υλικά το χαρτόνι από την μια και τα πλαστικά καπάκια από την άλλη!!! Το χαρτί καθώς πάνω εκεί θα γινόταν η εργασία και τα καπάκια τα οποία τα τοποθετήσαμε σαν περίγραμμα και μέσα ζωγραφίσαμε την γη! Δεν ξεχάσαμε φυσικά να γράψουμε και μια φράση χαρακτηριστική με το θέμα « Αγαπώ την Γη, κάνω ανακύκλωση»! Στόχος μας ήταν τα παιδιά να αντιληφθούν την ανάγκη αλλά και τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης για ολόκληρο τον πλανήτη!!


Με αφορμή το θέμα του project μας που είναι η ανακύκλωση και έχοντας μιλήσει με τα παιδιά μας ότι η ανακύκλωση είναι η επανεπεξεργασία ήδη επεξεργασμένων υλικών, ιδιαίτερα απορριμμάτων αλλά και μη, σε νέα προϊόντα αλλά και τη σπουδαιότητα της, υλοποιήσαμε αυτή τη συνεργασία- έρευνα με τα παιδιά μας, τη οποία έφεραν και παρουσίασαν τα ίδια μέσα στην τάξη!


Κάδοι ανακύκλωσης

Δημιουργήσαμε τους δικούς μας κάδους ανακύκλωσης, όπου τα παιδάκια μας έπρεπε να μάθουν αρχικά την αντιστοίχιση τους δηλαδή κίτρινο, μπλε και πράσινο όπου είναι πλαστικό, χαρτί και γυαλί αντίστοιχα! Στην αρχή παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο που μας τα εξηγούσε αναλυτικά και στην συνέχεια κληθήκαμε να τα δημιουργήσουμε! Αφού έκοψαν τα σχεδιασμένα ορθογώνια παραλληλόγραμμα που ήταν σχεδιασμένα από εμένα με μολύβι, έπρεπε να τα κολλήσουν και να γράψουν τα υλικά σύμφωνα με το χρώμα! Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με το να ζωγραφίσουν από ένα αντίστοιχο αντικείμενο, πχ. Πλαστικό= πλαστικό μπουκάλι, γυαλί= γυάλινο βάζο κτλ. Ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και η χαρά, ο ενθουσιασμός και η γνώση ήταν κάποια από τα βασικά συστατικά της δραστηριότητας!


Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα διαδραστικό πρόγραμμα με θέμα ” Πλανήτης SOS” από την ομάδα Αλκυόνη! Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον επίκαιρο θέμα που απασχολεί πληθώρα ανθρώπων, καθώς έρχεται να μας παρουσιάσει τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα. Τα Βασικότερα προβλήματα: η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και αποδάσωση. Η ομάδα ήρθε και μας μίλησε για τα αίτια αυτά αλλά και τις επιπτώσεις τους και τέλος μέσα από μια ομαδοσυνεργατική διαδικασία ενθάρρυνε τα παιδάκια μας να σκεφτούν και να προτείνουν κάποιες καίριες λύσεις! Στόχος ήταν τα παιδιά να υιοθετήσουν νέες στάσεις και αξίες για ένα βιώσιμο μέλλον, εφαρμόζοντας στην καθημερινότητά τους πρακτικές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος! Συζητήσαμε πολύ, μάθαμε πολλά, προβληματιστήκαμε αρκετά και πραγματικά περάσαμε υπέροχα!


Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε την κυρά Ανακύκλωση όπως την φαντάζεται ο καθένας και φορώντας για φόρεμα αλουμινόχαρτο!


Ανακύκλωση με φως

Τα παιδάκια μου είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό εργαστήρι με θέμα «Ανακύκλωση με Φως». Αφού γνωριστήκαμε με την συντονίστρια την κ. Πέννυ μας έδειξε τις τεχνικές χρησιμοποιήσαμε που ήταν το θεατρικό παιχνίδι και πειραματισμοί. Το θεατρικό παιχνίδι προσεγγίζεται ως εμψυχωτική διαδικασία και αποσκοπεί στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη, αυτο έκφραση, κριτική σκέψη, δημιουργική φαντασία των παιδιών. Οι πειραματισμοί μας βοηθούν να έρθουμε σε επαφή με διάφορα υλικά φωτισμού προκειμένου να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φως. Έτσι η δράση μας είχε εκπαιδευτικό, διαδραστικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα! Το εργαστήρι το συνδέσαμε με τη χρήση του φωτός του παρελθόντος με την προηγμένη σύγχρονη τεχνολογία φωτός. Μαθαίνουμε για το θέμα της φωτορύπανσης, των επιπτώσεων στο περιβάλλον, των τρόπων περιορισμού της, καθώς και της ανακύκλωσης. Τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν με τον ρόλο και την σημασία του φωτός στο περιβάλλον και ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία ύστερα από το υπέροχο τριήμερο που πέρασε!