Εκδήλωση στη Λιλιπούπολη με αφορμή την Παγκόμια Ημέρα των Ζώων!

«Αγαπάμε τα ζώα!
Μαθαίνουμε να τα σεβόμαστε από παιδιά!»

 

 

1

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα των Ζώων, η Λιλιπούπολη κάλεσε στο χώρο της, τη Φιλοζωική Νέας Φιλαδέλφειας, με στόχο την ευαισθητοποίηση και το σεβασμό των παιδιών απέναντι στα ζώα. «Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα», είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι, ενώ ο γνωστός Τσέχος συγγραφέας και υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας, Κάρελ Τσάπεκ, είχε σχολιάσει ότι «αν οι σκύλοι μιλούσαν, θα δυσκολευόμασταν όσο και με τους ανθρώπους να τα πάμε καλά».

Τα τμήματα προ-νηπίου της Λιλιπούπολης, προετοιμάστηκαν κατάλληλα  με σχετικές δραστηριότητες, για να υποδεχτούν τον «Οδυσσέα», έναν πρώην αδέσποτο σκύλο, που χάρη στην αγάπη κάποιων εθελοντών του συλλόγου Φ.Ν.Φ., έχει πλέον ένα δικό του σπίτι κι ανταποδίδει την αγάπη που δέχεται.

Δράσεις Προετοιμασίας:

  • Παρατηρήσαμε εικόνες με ζώα, που είτε ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον, είτε όχι και τις σχολιάσαμε.
  • Διαβάσαμε βιβλία με ζώα και τα δραματοποιήσαμε, όπως «Ένα σπίτι για τον Φρίξο», «Οι φίλοι του αυτιά» κ.ά.
  • Μάθαμε τραγούδια για ζώα, όπως «το παπί» και παίξαμε μουσικοκινητικά παιχνίδια, όπως «το γατάκι»
  • Παίξαμε με ζωάκια.

2

  • Παρατηρήσαμε έργα τέχνης με ζώα και βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές, ενώ ταυτόχρονα προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε το συναίσθημα του ζώου.

Τα παιδιά είχαν μεγάλη αγωνία για το πότε θα έρθει ο «Οδυσσέας», να τον γνωρίσουν και να τον χαϊδέψουν. Στις 6/10, οι Λιλιπούτειοι φίλοι μας, έζησαν μια μοναδική εμπειρία αγάπης και στοργής.

3

Δράσεις που έγιναν την ημέρα της εκδήλωσης στο χώρο της Λιλιπούπολης:

 

4

 

Η Κα. Κική, όπως την γνώρισαν τα παιδιά, μας είπε την ιστορία του «Οδυσσέα» όσο ζούσε στο δρόμο, με όλους τους κινδύνους και την ταλαιπωρία που πέρασε, και πως κατάφερε να βρει στο τέλος, μια οικογένεια να τον αγαπάει και να τον φροντίζει ως μέλος της.

 

 

Μοιράστηκαν φωτογραφίες με σκυλάκια στα παιδιά. Άλλες φωτογραφίες είχαν σκυλιά να παίζουν μαζί με παιδιά, άλλες να περπατούν μόνα τους στη βροχή και γενικά στιγμές από τη ζωή ενός σκύλου.

Τα παιδιά έπρεπε να περιγράψουν το συναίσθημα του σκύλου στην υπόλοιπη ομάδα και να το αιτιολογήσουν. Έπειτα, το ζωγράφιζαν.

Σημαντική ήταν η στιγμή, όπου ένα κοριτσάκι, στη φωτογραφία που του έτυχε με ένα σκύλο στο γιατρό, μας είπε, πως το σκυλί ένιωθε ευτυχισμένο, γιατί ενώ είναι άρρωστο, έχει κάποιον που το φροντίζει.

6

 

7

 

 

 

Η επόμενη δράση μας ήταν αφιερωμένη στις ανάγκες ενός σκύλου. Υπήρχε ένας πίνακας και διάφορες εικόνες, όπου έπρεπε τα παιδιά να διαλέξουν ποια αντικείμενα χρειάζεται ένας σκύλος και ποια όχι, και να τα κολλήσουν στον πίνακα.

8

Η επίσκεψη του Οδυσσέα στο σχολείο μας, ολοκληρώθηκε με ένα «Μάθημα Χαϊδέματος». Η κ. Κική, μας έδειξε το σωστό τρόπο προσέγγισης ενός σκύλου, ώστε να μην τον τρομάξουμε και να μην μας τρομάξει κι αυτός με τη σειρά του.

Καθότι βέβαια ο «Οδυσσέας», αγαπά τόσο τα χάδια, όσο και τα παιδιά, στο τέλος του «μαθήματος», όλα τον αγκάλιασαν με Αγάπη!!!

9

Δράσεις αξιολόγησης :

Συζητήσαμε τι μας άρεσε περισσότερο και τι όχι, τι μας δυσκόλεψε ή τι θα κάναμε διαφορετικά και δημιουργήσαμε μια ζωγραφιά με αυτά  που μάθαμε.

Ενδεικτικά κάποιες από τις ζωγραφιές των παιδιών:

11

«Ζωγράφισα ένα μεγάλο σκύλο με χαμόγελο. Οι μωβ γραμμές είναι κόκαλα, έχει 4 πόδια και μια ουρά. Πάνω του, είναι  το σπίτι του και δύο μπολάκια με νερό και φαγητό»

12

«έφτιαξα ένα σπίτι για τον Οδυσσέα»

13

«είναι ο Οδυσσέας και γύρω του τα παιδιά που τον χαϊδεύουν»

14

«ζωγράφισα χιόνι, κάτω είναι ένας σκύλος και πάνω  ένας άνθρωπος που τον προσέχει.»

Τέλος, τα παιδιά θέλησαν να φτιάξουν ένα σκυλάκι – κατασκευή για να το πάρουν σπίτι τους.

Η κ. Κική Καραθανάση είναι η πρόεδρος της Φιλοζωικής Ν.Φ. Μαζί με εθελοντές και τον «Οδυσσέα», συχνά πηγαίνουν σε σχολεία και μέσω δράσεων, ευαισθητοποιούν τη νέα γενιά ως προς τα ζώα δωρεάν. Η Λιλιπούπολη συγκέντρωσε το ποσό των 171 ευρώ, με τη σημαντική βοήθεια των γονιών του Προ-νηπίου και τα πρόσφερε στο σύλλογο με σκοπό να καλυφθούν κάποιες από τις ανάγκες των ζώων.

«Για μια ισορροπημένη σχέση με τα ζώα λοιπόν, είναι βασικό να μάθουμε τα ηθολογικά χαρακτηριστικά (δηλαδή τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα) του κάθε είδους.»

17«Για να μπορέσουμε να σεβαστούμε τη φύση και τις αληθινές ανάγκες ενός ζώου συντροφιάς, είναι σημαντικό να σκεφτούμε σε βάθος τα κίνητρα που θέλουμε να το έχουμε κοντά μας. Είναι μεγάλο λάθος να παρα-αγαπάμε τα ζώα, γιατί η υπερβολική αγάπη μετατρέπεται σε μία ασεβή κακομεταχείριση και μεταφράζεται σε ψυχικό πόνο για εκείνα.»

Το ίδιο λάθος είναι βέβαια και να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν ένα ζώο μας χρειάζεται ή να μεταφέρουμε την ευθύνη μας σε άλλους. Ας μην ξεχνάμε ότι ανά πάσα στιγμή, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τα παιδιά μας!!!

Σας επισυνάπτουμε  την ευχαριστήρια επιστολή από τον Φιλοζωικό σύλλογο Νέας Φιλαδέλφειας.(πατήστε εδώ για να τη δείτε)

Με αγάπη,
Μπουφέα Ιωάννα
Εθελόντρια και Παιδαγωγός

 

 

Για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ πατήστε εδώ.

Για περισσότερο εποπτικό υλικό επισκεφθείτε τη σελίδα της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ στο twitter πατώντας εδώ.