Βιβλίο και Δανειστική Βιβλιοθήκη!

Ο ρόλος του βιβλίου στη ζωή του παιδιού και η Αξία του Δανεισμού του από την Δανειστική Βιβλιοθήκη της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ

 Είναι κοινώς παραδεκτό, ότι διαχρονικά υπήρχε μια άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση μεταξύ ανθρώπου και βιβλίου. Το βιβλίο ήταν η αστείρευτη πηγή γνώσης, το εργαλείο της δουλειάς, η πυξίδα της κριτικής σκέψης. Οι βιβλιοθήκες είναι “η μνήμη της ανθρωπότητας” καθώς τα βιβλία εμπεριέχουν όλα τα γεγονότα του παρελθόντος, όλες τις εφευρέσεις και όλα τα επιτεύγματα του ανθρώπου μαζί με κάθε τι αξιομνημόνευτο. Μέσα από τα βιβλία ερχόμαστε σε επαφή με ό,τι σημαντικό έχει γίνει στο παρελθόν. Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, αφού μέσω αυτού ενημερωνόμαστε για τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Όμως η Σημαντικότερη Προσφορά του είναι η Καλλιέργεια του ανθρώπου, ηθική και πνευματική. Βοηθάει σημαντικά στην ολοκλήρωση της ανθρώπινης προσωπικότητας και ο άνθρωπος αποκτά πολύτιμες γνώσεις για την πορεία της ζωής του. Τον φέρνει σε επαφή με τα ανθρώπινα δημιουργήματα, με τα μεγάλα ιστορικά, πολιτικά, πνευματικά πρόσωπα και εξάπτει τη φαντασία του. Χωρίς το βιβλίο ο άνθρωπος δε θα γνώριζε την πορεία του στους αιώνες. Είναι μέσο ψυχαγωγίας και γενικά εμφανίζεται ως ο καλύτερος φίλος του. Γενικά ένα βιβλίο δε ζητά τίποτε από εμάς, ενώ περιμένει υπομονετικά στο ράφι για να μας δώσει τις πληροφορίες του, να μας βγάλει από αδιέξοδα και να μας ταξιδέψει σε κόσμους μαγικούς.

Κάθε μέρα όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για την ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται στη ζωή των παιδιών μας από τα κακής λογής αντικείμενα που τα περιβάλλουν. Παιδικά περιοδικά με άχρωμο, ανούσιο, ρηχό, αλλά και βλαβερό περιεχόμενο, τηλεοπτικές εκπομπές, βιντεοταινίες, παιχνίδια σε Η/Υ, τραγούδια, που αντί να σκορπούν χαρά, γαλήνη και ειρήνη στις ψυχές των παιδιών μας, τις γεμίζουν με λύπη, φόβο και άγχος… Το αντίδοτο σε όλα αυτά είναι το καλό, διαλεγμένο βιβλίο που τόσο εύκολα και τόσο πλούσια βρίσκεται κοντά μας!

Η οικογένεια και το σχολείο οφείλουν να προβάλλουν το καλό βιβλίο, να το φέρουν στη ζωή των παιδιών, μα και με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τα παιδιά να προσεγγίσουν το βιβλίο, να το αγαπήσουν, να το βάλουν μια για πάντα στην καρδιά τους!

Η οικογένεια είναι η πρώτη που θα δημιουργήσει το ευνοϊκό κλίμα για να γνωρίσει και να αγαπήσει το παιδί το καλό βιβλίο. Τα παιδικά βιβλία είναι γεμάτα με εικόνες. Κι είναι έτσι φτιαγμένα για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια ευχάριστη, μια ζεστή σχέση, ανάμεσα στο γονέα και το παιδί. Γρήγορα η εικόνα μπαίνει στο οπτικό πεδίο του παιδιού. Μετά απομένει να έρθει ο γονέας, να πάρει το παιδί στην αγκαλιά του και μέσα στη μοναδική αυτή θαλπωρή, να ερμηνεύσει την εικόνα, να διηγηθεί μια ιστορία, ν’ ανακαλύψουν μαζί τις λεπτομέρειες των εικόνων, να του διαβάσει μεγαλόφωνα το κείμενο… Ήδη το παιδί γεύθηκε το μαγικό δώρο της ανάγνωσης!

Ο δεύτερος δάσκαλος που θα καλλιεργήσει τη Φιλαναγνωσία στα παιδιά είναι το σχολείο. Στη ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ οι παιδαγωγοί μας έχουν διαμορφώσει και καθιερώσει τη “γωνιά του βιβλίου” σε κάθε τάξη, χρόνια τώρα καθώς και έχουν μυήσει τα παιδιά στο δανεισμό των βιβλίων από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του σχολείου. Το να διαβάζουμε στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πολύ χρήσιμο, διότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον τύπο και τη δομή του γραπτού λόγου, ενώ αναπτύσσουν συγχρόνως γλωσσικές δεξιότητες, δεξιότητες γραμματισμού και ικανότητα σκέψης. Η σχέση αυτή που αναπτύσσεται θεωρείται καθοριστική για τη μελλοντική σχολική εξέλιξη. Επιπλέον, οι παιδαγωγοί δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να “διαβάζουν” με το δικό τους τρόπο τα βιβλία στους συμμαθητές τους ή να αναδιηγούνται αυτά που άκουσαν. Έρευνες έχουν δείξει ότι η επαναδιήγηση βιβλίων ασκεί θετική επίδραση στη γλωσσική ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά μιμούνται αναγνωστικές συμπεριφορές, ανακαλύπτουν λειτουργίες γραπτών κειμένων, μαθαίνουν να υιοθετούν πολλές στρατηγικές και συμβάσεις ανάγνωσης και γραφής και αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, γεγονός που βοηθά στην ανάπτυξη των γλωσσικών τους δεξιοτήτων.

Ύστερα από προτροπή των λιλιπούτειων παιδιών μας δημιουργήσαμε στην κεντρική γραμματεία της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ (28ης Οκτωβρίου 44-46) Δανειστική Βιβλιοθήκη για τα ίδια και τους γονείς τους. Μέρος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του σχολείου είναι διαθέσιμο στα παιδιά μας ώστε να δανείζονται βιβλία και να τα διαβάζουν με τους γονείς τους στο σπίτι. Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Προσφέρει στα παιδιά δυνατότητες για την προώθηση δραστηριοτήτων γραφής και ανάγνωσης που έχουν λειτουργικό σκοπό, αφού εξυπηρετούν προσωπικές ανάγκες των παιδιών, όπως π.χ. συμπλήρωση καρτέλας για δανεισμό του βιβλίου. Μετατρέπει τα παιδιά σε ενεργητικούς αναγνώστες και τα βοηθά να αποκτήσουν καλές συνήθειες ως προς τη χρήση και συντήρηση των βιβλίων. Δημιουργεί υπευθυνότητα, επηρεάζει και διαμορφώνει τη σχέση τους με το βιβλίο. Παιδιά που απέκτησαν τη συνήθεια του δανεισμού από την προσχολική ηλικία, εξακολουθούν να κάνουν το ίδιο και στην εφηβεία. Επίσης, εμπλέκει και τους γονείς στη μαθησιακή διαδικασία. Οι γονείς δε νιώθουν αποκλεισμένοι από το σχολείο, αφού οι παιδαγωγοί συνεργάζονται μαζί τους και προσπαθούν να εδραιώσουν τη σχέση που προωθείται στο σχολείο ανάμεσα στο παιδί και το βιβλίο, υποδεικνύοντας στους γονείς τρόπους προσέγγισης των βιβλίων στο σπίτι. Η μεταξύ τους συνεργασία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη δημιουργία καλής σχέσης ανάμεσα στο παιδί και το βιβλίο. Οι παιδαγωγοί έχουν ανάγκη τη συμβολή των γονέων στο έργο τους δημιουργώντας τις συνθήκες για μια αρμονική συνεργασία που θα βοηθά στην υιοθέτηση πρακτικών στο σπίτι που ξεκινούν και αναπτύσσονται στο σχολείο.

 

Συμβουλές παιδαγωγών για την Αναγνωστική Διαδικασία

  • Πριν την ανάγνωση του βιβλίου, επεξεργαζόμαστε το εξώφυλλο, εντοπίζοντας τον τίτλο, τον συγγραφέα, τον εικονογράφο και τον εκδοτικό οίκο
  • Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης δείχνουμε με το δάχτυλο ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν τη φορά της γραφής (από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά)
  • Θέτουμε ερωτήσεις σχετικές με την υπόθεση πριν (π.χ. για ποιο πράγμα νομίζεις ότι μιλάει η ιστορία;), κατά (π.χ. τι λες να γίνει μετά;) και μετά (π.χ. τι θα έκανες εάν ήσουν στη θέση του;)  την ανάγνωση της ιστορίας, έτσι ώστε να κρατάμε το ενδιαφέρον τους, να καλλιεργούμε την κριτική τους σκέψη αλλά και για να διαπιστώσουμε κατά πόσο το κατανόησαν!

Κανόνες Δανειστικής Λιλιπούτειας Βιβλιοθήκης

  1. Κάθε παιδί είναι μέλος της σχολικής βιβλιοθήκης. Την ευθύνη των βιβλίων στην αρχή την έχει ο γονέας και στη συνέχεια την παίρνει διαδοχικά το παιδί.
  1. Το κάθε βιβλίο ανήκει σε μια κατηγορία και φέρει στο εξώφυλλό του κάτω δεξιά τον αριθμό και το χρώμα όπου ανήκει.
  1. Το παιδί διαλέγει το βιβλίο της αρεσκείας του και μαζί με το γονέα καταγράφουν στην αντίστοιχη καρτέλα τα στοιχεία δανεισμού!
  1. Κάθε παιδί μπορεί να δανείζεται ένα βιβλίο τη φορά για χρονικό διάστημα τριών ημερών.
  1. Συνοδευτικά με το βιβλίο το παιδί παίρνει ένα φύλλο με οδηγίες για καλή χρήση το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σελιδοδείκτης.
  1. Όταν παρέλθουν οι τρείς μέρες, το παιδί επιστρέφει με το γονέα του το βιβλίο μαζί με το σελιδοδείκτη και αφού ελεγχθεί από τη γραμματεία του σχολείου για τυχόν φθορές, το επιστρέφουν στην κατηγορία από όπου το πήραν και συμπληρώνουν μαζί την καρτέλα δανεισμού για την επιστροφή του.
  1. Τα βιβλία πρέπει να επιστρέφονται στην αρχική τους κατάσταση. Προσέχουμε δηλαδή να μην λερωθούν, να μην σχιστούν και να μην μουτζουρωθούν. Σε περίπτωση καταστροφής καλείται το παιδί με το γονέα του να φροντίσουν για την αντικατάστασή του.
  1. Τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα μουσικά όργανα δεν είναι στη διάθεση δανεισμού. Μπορείτε όμως να τα χρησιμοποιήσετε περνώντας δημιουργικά το χρόνο σας στο χώρο της βιβλιοθήκης.

Σας περιμένουμε όλους,

 για να γνωρίσετε την πρώτη Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη της Αθήνας

 και σας ευχόμαστε Καλά Αναγνωστικά Ταξίδια!!!