"Πικρές Λέξεις" και Πώς να τις Αντιμετωπίζουμε!

Χρήσιμες Συμβουλές για την αντιμετώπιση

των «πικρών» λέξεων:

Πώς διαχειριζόμαστε τέτοιου είδους καταστάσεις…

Πολλοί είναι οι γονείς εκείνοι που στο άκουσμα μιας άσχημης λέξης από το μικρό τους δεν γνωρίζουν πως να συμπεριφερθούν. Υπάρχουν κάποιες στιγμές που το θεωρούν χαριτωμένο ή αστείο, ενώ κάποιες άλλες που νιώθουν αμήχανα και αρχίζουν να ανησυχούν.

Εμείς προτείνουμε ψυχραιμία!

Πρώτα από όλα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε για ποιο λόγο εμφανίζονται αυτές οι «πικρές» λέξεις στα στοματάκια των μικρών μας παιδιών, ώστε να τα κατανοούμε και να τα διαχειριζόμαστε κατάλληλα.

Ένα παιδί χρησιμοποιεί τις άσχημες λέξεις για πρώτη φορά, στην ηλικία περίπου των 2 ½ – 4 ετών. Είναι ακριβώς εκείνο το αναπτυξιακό στάδιο, όπου το παιδί εξερευνά τον κόσμο, τα αντικείμενα, τους ανθρώπους, τις λέξεις. Είναι το στάδιο των άπειρων ερωτήσεων και των «φοβερών» ανακαλύψεων για το παιδί.  Το παιδί, σε αυτό το στάδιο, είναι πιθανό να επαναλαμβάνει άσχημες λέξεις, είτε επειδή τις άκουσε στο δρόμο, στην παιδική χαρά, στο σχολείο, σε φιλικό χώρο ή ακόμη και στο ίδιο μας το σπίτι.

Βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι κυρίως λόγω της προσπάθειας των παιδιών να τραβήξουν την προσοχή των ενηλίκων και να μιμηθούν συμπεριφορές. Η χρήση του άσχημου λεξιλογίου γίνεται με την πεποίθηση ότι κάνουν κάτι έξυπνο και τολμηρό.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το στάδιο αυτό είναι φυσιολογικό και πως τα περισσότερα παιδάκια περνούν από αυτή τη φάση. Τα παιδιά γνωρίζουν πως χρησιμοποιούν κακές λέξεις και ας μην ξέρουν ακριβώς τι σημαίνουν.

Η δυσκολία, ωστόσο που βιώνουμε, έρχεται συνήθως όταν το παιδί συνεχίζει να χρησιμοποιεί κατ’ εξακολούθηση αυτές τις λέξεις. Η αμηχανία των ενηλίκων είναι πολλές φορές έκδηλη, ενώ συχνά δεν αντιδρούν κατάλληλα και είτε γελούν, είτε αρχίζουν τις φωνές και τις απειλές.

Χρήσιμες συμβουλές:

  • Μη δείξετε ότι έχετε εκπλαγεί, μη δείξετε σοκαρισμένοι. Αυτό που θα καταφέρετε είναι πιθανόν … να συνεχίσουν να τις λένε, μπροστά  σας ή στα κρυφά, γιατί η αίσθηση της αντίδρασης και του απαγορευμένου τα εξιτάρει.
  • Μη γελάσετε. Θα τους ανοίξετε τις πόρτες για να χρησιμοποιούν τις λέξεις αυτές, αλόγιστα, αφού θα έχουν καταλάβει ότι σας διασκεδάζουν. Είναι σημαντικό, να παραμείνετε ψύχραιμοι όταν το μικρό σας πει μια απρεπή λέξη. Οι φωνές, η τιμωρία και το κήρυγμα τη στιγμή εκείνη δεν βοηθούν. Το παιδί λέγοντας τη λέξη επικοινωνεί το συναίσθημά του, δε ξέρει την ετυμολογία της λέξης. Ψύχραιμα, λοιπόν, εξηγήστε του πως ακόμη κι αν ακούγονται συχνά, οι λέξεις αυτές προκαλούν στεναχώρια. Με ήρεμο τρόπο, εξηγήστε στο παιδί πόσο προσβλητικό είναι αυτό που είπε για κάποιον και δείξτε του έναν καλύτερο τρόπο έκφρασης που θα χρησιμοποιεί όταν διαφωνεί με κάποιον ή είναι αρκετά θυμωμένο.
  • Γινόμαστε εμείς το παράδειγμά τους! Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά είναι εξαιρετικοί δέκτες και αντιλαμβάνονται ακριβώς το συναίσθημα που κρύβεται πίσω από αυτές τις λέξεις. Για το λόγο αυτό ξέρουν ακριβώς πότε να τις χρησιμοποιήσουν. Ξοδέψτε χρόνο να αναλύσετε τη συμπεριφορά του και μην αρκεστείτε σε κλασικά στερεότυπα, όπως «τα καλά παιδάκια δεν πρέπει να βρίζουν» ή «όσοι βρίζουν δεν θα έχουν φίλους». Είναι υψίστης σημασίας να θυμάστε πως δεν ηθικολογείτε, αλλά επιχειρηματολογείτε εναντίον κάθε μη επιτρεπτής συμπεριφοράς και στην προκειμένη περίπτωση εναντίον της βρισιάς.Το δεν είναι σωστό δεν εξηγεί τίποτα!!!
  • Η σωματική τιμωρία είναι, επίσης, κάτι που αντενδείκνυται σε κάθε περίπτωση και πρέπει να βγει από τη ζωή σας.
  • Ως τελευταία λύση, δοκιμάστε την αδιαφορία για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και παρατηρείστε αντιδράσεις και αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών. Το να κάνετε πως αυτό που ακούσατε δεν προκαλεί ενδιαφέρον και προσοχή μπορεί να αποδυναμώσει το ενδιαφέρον των παιδιών να χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η δυσκολία διαχείρισης συνεχίζεται και το παιδί καταλήγει να βρίζει συστηματικά, όπου κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να γίνει συνήθεια. Επιπλέον, μπορεί να συνδυαστεί με μια γενικότερη επιθετική συμπεριφορά, όπου καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για τις κατάλληλες συμβουλές!

Είμαστε εδώ για ό,τι χρειαστείτε…

Ευχαριστούμε για τη Συνεργασία!

Η Οικογένεια της Λιλιπούπολης