Απολογισμός Προγράμματος «Τα Συναισθήματά μου Είμαι Εγώ!»

 «ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ» μέσω Δραματοθεραπείας!

 

     Το πρόγραμμα Τέχνη με στόχο την πρόληψη με θέμα «Τα συναισθήματά μου είμαι εγώ» που πραγματοποιήθηκε στη Λιλιπούπολη από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 2014 με συντονίστριες την Άννα Λούζη(Ψυχολόγο-Δραματοθεραπεύτρια) και τη Φωτεινή Καπή(Δραματοθεραπεύτρια-Ψυχοπαιδαγωγό-Ηθοποιό), έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά που συμμετείχαν να αναγνωρίσουν, να κατανοήσουν, να εκφράσουν και να ανακαλύψουν τρόπους να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους μέσα από παιχνίδι, αυτοσχεδιασμούς, ρόλους, ζωγραφική, κατασκευές και άλλες τεχνικές Δραματοθεραπείας*.

Μέσα από ασκήσεις γνωριμίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας δημιουργήθηκε στην ομάδα κλίμα ασφάλειας και αποδοχής.

Τα παιδιά αναγνώρισαν τα συναισθήματα στο σώμα  τους και συζήτησαν για καταστάσεις που τα προκαλούν με αφορμή εικόνες αλλά και δικές τους εμπειρίες.

Εξέφρασαν συναισθήματα που βίωναν στην ομάδα με τη χρήση μουσικών οργάνων και τα κατανόησαν συνδέοντάς τα με  φυσικά φαινόμενα, ζώα και χρώματα  μέσα από σύντομους αυτοσχεδιασμούς με υφάσματα.

7

Έπαιξαν κουκλοθέατρο με κούκλες που κατασκεύασαν οι ίδιοι και διερεύνησαν μέσα από τις ιστορίες τους τρόπους με τους οποίους «οι πρωταγωνιστές» μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

8

Διαφορετικό παιδί κάθε φορά έπαιρνε μαζί του  το μπαλόνι που πάνω του τα μέλη ζωγράφιζαν τα συναισθήματά τους στο τέλος τη συνάντησης .Παίρνοντας συμβολικά την ομάδα μαζί τους τα παιδιά διευκολύνθηκαν στη διαχείριση του άγχους αποχωρισμού.

Το πρόγραμμα «Τα Συναισθήματά μου είμαι εγώ» στοχεύει- αναπτύσσοντας την ικανότητα των παιδιών να έρχονται σε επαφή, να αποδέχονται και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους – να θέσει τις βάσεις ώστε τα τελευταία να εξελιχθούν σε  άτομα με αυτογνωσία, δεξιότητες επικοινωνίας και δυνατότητα δημιουργίας υγιών σχέσεων!

*Η Δραματοθεραπεία είναι μια μέθοδος που επικεντρώνεται στα υγιή και δυνατά σημεία του κάθε παιδιού και το βοηθά, μέσα από τα σύμβολα και τον παιγνιώδη χαρακτήρα της, να αποκτήσει αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση, να αποδεχτεί τον εαυτό του και να μετουσιώσει αρνητικές πλευρές του με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο!

Για περαιτέρω πληροφορίες και πλούσιο υλικό που αφορά τη Δραματοθεραπεία*, ανατρέξτε σε αντίστοιχο άρθρο, πατώντας εδώ!

Για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ πατήστε εδώ.

Για περισσότερο εποπτικό υλικό επισκεφθείτε τη σελίδα της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ στο twitter πατώντας εδώ.