Ανοιχτή Πρόσκληση – Σεμινάριο Γονέων!

Αγαπητοί Γονείς,

σας προσκαλούμε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου για ηλικίες παιδιών έως 2,5 ετών και τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου για ηλικίες παιδιών έως 5 ετών, στο κτήριο της 28ης Οκτωβρίου 44-46, Πετρούπολη σε μία ομιλία – συζήτηση με θέμα: «Μίμηση ή αποφυγή συμπεριφορών, η επίδραση των σωστών προτύπων στην ανάπτυξη του παιδιού» με Εισηγήτρια την κυρία Δήμητρα Κολώνια, Κλινική και Δικαστική Ψυχολόγο του σχολείου μας.

Η μίμηση είναι μια συμπεριφορά που συναντάται στους ανθρώπους από την πρώτη μέρα της γέννησης τους. Τα μωρά μέσω της μίμησης υιοθετούν συμπεριφορές και αρχίζουν να αναγνωρίζουν συναισθήματα όπως η χαρά και η λύπη. Ο Έρικ Έρικσον στη θεωρία του έχει χωρίσει 8 στάδια ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης στον άνθρωπο και εμάς μας ενδιαφέρουν τα πρώτα τέσσερα:

  • από τη γέννηση μέχρι το τέλος του πρώτου έτους περνάει από την εμπιστοσύνη στη δυσπιστία και το σημαντικό πρότυπο είναι η μάνα.
  • ως το τέλος του δεύτερου έτους περνάει από την αυτονομία στην αμφιβολία και πλέον πρότυπα είναι και οι δυο γονείς.
  • ως το τέλος του πέμπτου έτους περνάει από την πρωτοβουλία και την ενοχή και τα πρότυπα είναι η ευρύτερη οικογένεια, η κοινωνία, το σχολείο.
  • τέλος, τα επόμενα έξι χρόνια ως το τέλος του δωδέκατου και εφ όσον έχει κατακτήσει με επιτυχία τα πρώτα τρία ηλικιακά στάδια μαθαίνει να είναι παραγωγικό, συνεργάσιμο και να ολοκληρώνει τα έργα του.

Άρα η μίμηση που ξεκινά από τα τρία του χρόνια αφορά στην ασφάλεια και τη σιγουριά που απέκτησε από τη μητέρα του πρωταρχικά και κατόπιν από τον πατέρα του. Επίσης, η μάθηση έρχεται μέσα από την παρατήρηση και τα παραδείγματα. Όσο πιο θετική είναι η στάση των γονιών προτύπων, τόσο πιο αποτελεσματική η διαδικασία μάθησης του παιδιού. Ακόμα και αν για ένα διάστημα θελήσει να μιμηθεί συμπεριφορές που πολύ γρήγορα θα απαρνηθεί και θα αποφύγει. Συμπεριφορές και αντιδράσεις ίσως επιθετικές ή μη αποδεκτές (όπως χτυπήματα, δαγκώματα, φτυσίματα κ.ά.) δελεάζουν τα μικρά παιδιά. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι όλα ρυθμίζονται από την οικογένεια. Όλα τα υπόλοιπα περιβάλλοντα έρχονται συμπληρωματικά στη ζωή τους!!!

Στόχος μας με το δικό μας συντονισμό και τις συμβουλευτικές παρεμβάσεις μας, να ενθαρρύνουμε όλους τους γονείς να υιοθετήσουν μεθόδους αποτελεσματικότερης επικοινωνίας με τα παιδιά τους. Με αφετηρία αυτά και άλλα ερωτήματα και προβληματισμούς, σας περιμένουμε για να συζητήσουμε από κοντά.

Ώρα Προσέλευσης: 18:15    &   Ώρα Έναρξης: 18:30

Για την άρτια διεξαγωγή του σεμιναρίου, το οποίο σας το προσφέρει η Λιλιπούπολη χωρίς κόστος συμμετοχής, παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή στη γραμματεία του σχολείου, 2105018800, ώρες 10:00-14:00!

Περιορισμένος αριθμός θέσεων!

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας!