Αναδρομή στις Πασχαλινές μέρες της Λιλιπούπολης

Τα παιδιά μας συμμετείχαν σε δραστηριότητες που επέλεξαν τα ίδια, όπως: Να βάψουν κόκκινα αυγά, να φτιάξουν πασχαλινά κουλουράκια, να χειριστούν φυσικά υλικά και να πλάσουν λαζαρακια να κάνουν προγραφικές ασκήσεις με θέμα το Πάσχα, να εξασκήσουν τη λεπτή τους κινητικότητα – εικαστικά, να διαβάσουν -αφηγηθούν παραμύθια και βιβλία σχετικά με το Πάσχα -Παιδαγωγική θεάτρου Να εξελίξουν το λεξιλόγιο τους προσθέτοντας καινούργιες λεξεις


Πάσχα με τα στρουμφάκια!

Παρατηρήσαμε εικόνες και μιλήσαμε για τα:

  • Κόκκινα αυγά
  • Τσουρακάκια
  • κουλούρια
  • Δώρα της νονάς

Είδαμε πως το Πάσχα μας φέρνει πιο κοντά στην εκκλησία…και εξασκώντας την τεχνική του πινέλου, ζωγραφίσαμε την εκκλησία που πηγαίναμε με την μαμά μας!


Οι Σβούρες γιορτάζουν το Πάσχα!

Ξεκινώντας την προετοιμασία για τη γιορτή του Πάσχα, συζητήσαμε με τα παιδιά για τη Σαρακοστή και τι σημαίνει η λέξη αυτή. Είδαμε την Κύρα-Σαρακοστή και μετρήσαμε τα ποδαράκια της. Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι έχει επτά πόδια όσες εβδομάδες μένουν δηλαδή από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι και τον ερχομό του Πάσχα.

Διαβάσαμε πασχαλινές ιστορίες και ακούσαμε ύμνους. Φτιάξαμε ομαδικές και ατομικές εργασίες για να στολίσουμε την τάξη μας και παίξαμε ομαδικά παιχνίδια.

Τόσο πριν αλλά και μετά τη γιορτή του Πάσχα, έγιναν πολλές συζητήσεις για τα δώρα και τις λαμπάδες, αλλά και τα έθιμα της γιορτής αυτής.

Τα παιδιά χωρισμένα σε ζευγάρια προσπάθησαν να βρουν το άλλο μισό του αβγού!

Ο ενθουσιασμός μας ήταν μεγάλος που καταφέραμε και «ενώσαμε» τα δύο μέρη.


Τα Xαμογελαστά Στρουμφ!

«Η παράσταση με το κόκκινο αυγό»

Ο φίλος μας ο Κραγκίοζης δεν θα μπορούσε να λείπει από τις πασχαλινές μας δράσεις.

Ο Μπάρμπα – Γιώργος, η Αγλαία, το κολλητήρι, ο Χατζιαβάτης έμπλεξαν σε νέες περιπέτειες, όταν ένας τεράστιο κόκκινο αυγό, εμφανίστηκε έξω απο την παράγκα του Καραγκιόζη. Μέσα από αυτή τη δράση, τα παιδιά διασκέδασαν, αλλά και έμαθαν για το έθιμο των κόκκινων αυγών του Πάσχα.

«Τεχνική με στένσιλ»

Τα παιδιά χρησιμοποιήσαν τα πινέλα και με τη βοήθεια των στένσιλ, δημιούργησαν μια κοτούλα και ένα πασχαλινό αυγό.


Πάσχα στο Προ-προνήπιο, με τα λιλιπούτεια Ρομποτάκια!

Τραγούδι, Ζωγραφία, Συζήτηση

Με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα, θελήσαμε να γνωρίσουμε από κοντά και να αναβιώσουμε ορισμένα από τα ήθη και έθιμα του τόπου μας που σχετίζονται με αυτή τη γιορτή, με παιγνιώδη τρόπο.

Κατεγράψαμε τις γνώσεις, τις απορίες και τις ιδέες μας και ξεκινήσαμε…

Διβάσαμε ιστορίες με Πασχαλινά θέματα, παίξαμε με τα έθιμα του Πάσχα, κατασκευάσαμε, τραγουδήσαμε, ζωγραφίσαμε, συζητήσαμε!


Το Πάσχα στο Νηπιαγωγείο 

Η γιαγιά Καμνάκενα μας μαθαίνει τα έθιμα του Πάσχα!

Μια ιστορία βγαλμένη από τις παραδόσεις του τόπου μας, με κεντρικούς ήρωες τη γιαγιά Καμνάκενα και την εγγονή της Μόρφω μας έφερε κοντά στα έθιμα του χωριού την περίοδο της Πασχαλιάς!

Με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό τα παιδιά συμμετείχαν σε πολλά παιχνίδια, έπλασαν αυγά με πηλό και τα έβαψαν κόκκινα!

Άκουσαν τραγούδια και χτύπησαν ρυθμικά παλαμάκια, χόρεψαν και διασκέδασαν με τη ψυχή τους!

Παραμύθια!

Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον φέρνοντας σχετικά παραμύθια, τα οποία διαβάσαμε και σχολιάσαμε όλοι μαζί!

Έτσι μάθαμε για τα θαύματα του Ιησού, για τα πάθη και τη σταύρωση του… θυμηθήκαμε τα έθιμα του Πάσχα όπως είναι το βάψιμο των αυγών, τα λαζαράκια που ζυμώνουμε, οι λαμπάδες που μας φέρνει η νονά και ο νονός, η μαγειρίτσα που τρώμε το βράδυ της Ανάστασης καθώς σταματάει η νηστεία και το σούβλισμα του αρνιού την Κυριακή του Πάσχα!


Καλό Πάσχα σε Όλους!

Η Οικογένεια της Λιλιπούπολης!