Αγωγή Τουαλέτας! Πώς Να Την Κατακτήσετε…Μόνοι ή Με Τη Βοήθεια Του Σχολείου!

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΑΓΩΓΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ

ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

 

Όπως είναι γνωστό τα παιδιά μιμούνται οτιδήποτε βλέπουν ή ακούν, είτε από τους μεγάλους, είτε από τα παιδιά της ηλικίας τους. Η μίμηση βοηθά σε αυτήν την ηλικία, αφού όταν ξεκινήσει κάποιο παιδί να πηγαίνει τουαλέτα στο σχολείο, ταυτόχρονα ζητάνε και τα άλλα να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία!Όλα τα παιδιά δεν έχουν φυσικά την ίδια ανάπτυξη, οπότε κάποια είναι έτοιμα νωρίτερα και κάποια χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο. Αυτό που  έχει σημασία είναι το παιδί να είναι θετικό να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία και ας μην έχει προσωρινά κάποιο αποτέλεσμα και αυτό που κάνουμε εμείς εδώ στο σχολείο είναι να τα πηγαίνουμε κάθε μισή ώρα χωρίς να τα ρωτάμε!

Αυτό αν γίνεται σε συνεργασία με τους γονείς (στο σπίτι) και σε καθημερινή βάση, τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά…!!!!!!!

Φάκελος… τουαλέτα: 43 κόλπα

για αυτόνομες ημέρες!

Kαι θα πετάξει τις πάνες,

 

και θα πηγαίνει μόνο του για πιπί και κακά

 

και θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή του,

 

ενώ εσείς θα απαλλαγείτε

 

από άγχος και κόπο!

 

Πέντε τρόποι για να ξέρετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο

Άραγε οι μέρες όπου θα του βγάλετε τις πάνες είναι κοντά; Τα περισσότερα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον για την τουαλέτα ανάμεσα στην ηλικία των 2 και των 3 χρόνων. Είναι καιρός να κάνετε μια προσπάθεια να το εκπαιδεύσετε να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα, αν το παιδί σας δείχνει δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω σημάδια:

 • Δείχνει ενδιαφέρον να σας παρακολουθεί να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα και σας βοηθά τραβώντας το καζανάκι.
 • Αισθάνεται άβολα, όταν οι πάνες του είναι λερωμένες και σας ζητάει να του τις αλλάξετε αμέσως.
 • Ξυπνά τακτικά με στεγνή την πάνα του το πρωί και παραμένει στεγνό στη διάρκεια του μεσημεριανού υπνάκου.
 • Σας πληροφορεί ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.
 • Αρχίζει να κάνει πιπί και κακάκια σύμφωνα με ένα προβλέψιμο ημερήσιο πρόγραμμα.

Τέσσερις παγίδες που πρέπει να αποφύγετε όταν το μαθαίνετε να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα.

Παγίδα πρώτη: Το παιδί μου χρησιμοποιεί τη λεκάνη, αλλά αρνείται να πατήσει το καζανάκι.

Λύση: Τα περισσότερα παιδιά περνάνε ένα αναπτυξιακό στάδιο όπου δεν τους αρέσει να βλέπουν «ένα μέρος του εαυτού τους» να εξαφανίζεται και έτσι αντιστέκονται στην ιδέα οι εντερικές τους εκκρίσεις να χαθούν με ένα πάτημα στο καζανάκι. Είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά βέβαια μην παίρνετε αυτή την ιδέα υπερβολικά στα σοβαρά. Το αντίδοτο εδώ είναι να παραμείνετε υπομονετικοί. Αυτή η άρνηση δεν μπορεί παρά να περάσει με το χρόνο και το μικρούλι σας θα αρχίσει όπου να ΄ναι να τραβά μ ενθουσιασμό το καζανάκι από μόνο του.

Παγίδα δεύτερη: Μας συνέβησαν «ατυχήματα» στο αυτοκίνητο, αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν πρέπει να του βάζουμε πάνα, όταν βγαίνουμε βόλτα.

Λύση: Τα «πισωγυρίσματα» με πάνες δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να προκαλούν σύγχυση στο παιδί. Δείξτε συνέπεια, είτε βρίσκεται στο σπίτι, είτε στον παιδικό σταθμό, είτε στη βόλτα. Απλά, όταν ξεμυτίζετε με το μικρό που κάνει τα πρώτα του μαθήματα τουαλέτας, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα γιογιό στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να κάνετε μια έκτακτη στάση ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί. Και μην ξεχάσετε να το πάτε αμέσως στην τουαλέτα, μόλις φτάσετε στον προορισμό και ακόμη μία φορά πριν ξεκινήσετε για να επιστρέψετε σπίτι.

Παγίδα τρίτη: Ο γιος μου χρησιμοποιεί την τουαλέτα για ένα μήνα περίπου, αλλά τώρα μου λέει ότι θέλει να επιστρέψει στις πάνες.

Λύση: Ρίξτε και καμιά ματιά στους χώρους του σπιτιού σας, γιατί η εκπαίδευση στην τουαλέτα είναι μία από τις τελευταίες αναπτυξιακές ικανότητες που το παιδί σας ανάμεσα στα 2 με 3 χρόνια του μπορεί να χειριστεί καλά. Συχνά είναι μία από εκείνες στις οποίες δείχνει να «πισωγυρίζει» ευκολότερα για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα η διατάραξη της καθημερινής του ρουτίνας όταν εμφανιστεί ένα μικρότερο αδελφάκι. Αν ο μπόμπιράς σας έχει συχνά «ατυχήματα», χρησιμοποιήστε για λίγο πάνες μέχρι να νιώσει έτοιμο να δοκιμάσει ξανά. Πολλά παιδιά συνηθίζουν να κάνουν μερικά βήματα πίσω, αλλά αυτό δεν τα σταματά από το να φτάσουν τελικά στο στόχο τους.

Παγίδα τέταρτη: Η κορούλα μας θα κάνει τσίσα στην τουαλέτα, αλλά δεν θα κάνει κακά της εκεί.

Λύση: Πρέπει να παρακολουθήσετε την κατάσταση από κοντά. Το παιδί μπορεί να είναι δυσκοίλιο ή, ίσως, να ήταν δυσκοίλιο στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Αν το να πηγαίνει στο μπάνιο την έκανε να πονάει αυτό το διάστημα, προφανώς θα φοβήθηκε ή θα έγινε διστακτική να ξαναπάει. Αν το πρόβλημα παραμένει, μιλήστε με τον παιδίατρό της.

Δύο πράγματα που πρέπει (και δύο πράγματα που δεν πρέπει) να πείτε μετά από κάποιο «ατύχημα»…

Πείτε αυτό…

«Δεν πειράζει. Ατυχήματα συμβαίνουν!».

Δώστε κουράγιο στο μικρούλι σας και μάθετέ του ότι τα «λάθη» είναι εντελώς φυσιολογικά και αποδεκτά και όλοι τα κάνουν.

Πείτε αυτό…

«Ας τα καθαρίσουμε τώρα, μια μέρα θα μπορέσεις να πας στην τουαλέτα μόνο σου».

Σε αυτή την περίπτωση του ενισχύετε την ιδέα ότι θα τα καταφέρει τελικά να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα -και αυτό είναι κάτι που πραγματικά έχει ανάγκη να ακούσει, ιδιαίτερα μετά από κάποιο ατύχημα.

Μην πείτε αυτό…

«Σου έχω πει ότι δεν τα κάνουμε πια πάνω μας!».

Από τη στιγμή που τα έκανε πάνω του, αυτή η δήλωση δεν βοηθάει και πολύ.

Μην πείτε αυτό…

«Είσαι πολύ μεγάλος για να τα κάνεις πάνω σου!»

Μπορείτε να δείτε (και προφανώς να μυρίσετε) την αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι δεν είναι και τόσο μεγάλο για να μην μπορεί να χάσει το «καράβι» της τουαλέτας. Αυτά τα λόγια θα το ντροπιάσουν και θα το ενοχλήσουν παρά θα του δώσουν δύναμη ή κουράγιο.

Πέντε αλήθειες σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα παρακάτω είναι πορίσματα πραγματικής έρευνας*. Έτσι, λοιπόν, κρατήστε τα καλά στο νου σας.

 • Τα κορίτσια τυπικά δείχνουν ενδιαφέρον στο να χρησιμοποιήσουν μόνα τους την τουαλέτα στους 21 μήνες, ενώ τα αγόρια στους 25 μήνες.
 • Η παραμονή στον παιδικό σταθμό ή επαγγελματική απασχόληση της μητέρας δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην εκπαίδευση των παιδιών στο να πηγαίνουν χωρίς βοήθεια στην τουαλέτα.
 • Τα παιδιά που μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα μπορεί να προχωρήσουν εύκολα από το ένα στάδιο στο άλλο (πρώτα να κάνουν τσίσα στο γιογιό, μετά να κάνουν κακά εκεί, μετά να μένουν στεγνά όλη νύχτα) ή μπορεί να κολλήσουν σ’ ένα δοσμένο στάδιο για μήνες και ακόμη, ωστόσο, να παραμένουν μέσα στο φυσιολογικό κανόνα.
 • Το ξύλο ή η τιμωρία των παιδιών σας μετά από «ατυχήματα» μπορεί να οδηγήσει σε ανταγωνισμούς και δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος για την εκπαίδευση στην τουαλέτα.
 • Τα κορίτσια κατά μέσο όρο καταφέρνουν να εκπαιδευτούν μέχρι και τους 33 μήνες, ενώ τα αγόρια μέχρι και τους 37.
*Πηγή: Ιατρικό Κολέγιο του Ουϊσκόνσιν, Μιλκιγουόκι, Η.Π.Α..

Δύο κλειδιά για νύχτες χωρίς πάνες

Τα περισσότερα παιδιά δεν μένουν στεγνά στη διάρκεια της νύχτας μέχρι περίπου και έξι μήνες από τη στιγμή που κατάφεραν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα στη διάρκεια της ημέρας. Τα παρακάτω tips θα το βοηθήσουν να τα καταφέρει:

1. Περιορίστε τα υγρά μετά τις 6 το απόγευμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα απαγορέψετε εντελώς. Αν το παιδί σας διψά, χωρίς δισταγμό πηγαίνετε να του φέρετε ένα ποτηράκι με νερό.

2. Φορέστε στο παιδί σας πάνες και παροτρύνετέ το να κάνει τσίσα λίγο πριν από την ώρα για ύπνο. Κάντε μια συμφωνία: αν μείνει στεγνή η πάνα για πέντε νύχτες, θα πάρει ένα δώρο. Ποτέ όμως μην του πάρετε πίσω το δώρο, αν συμβεί κάποιο ατύχημα. Μετά από πέντε νύχτες στη σειρά, δοκιμάστε να του φορέσετε βαμβακερά εσώρουχα.

Έξι περιπτώσεις όπου δεν επιμένουμε να του μάθουμε να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα

Το στρες και η εκμάθηση της αυτοεξυπηρέτησης στην τουαλέτα δεν συμβαδίζουν. Μην προσπαθείτε, λοιπόν, να εκπαιδεύσετε το παιδί σας στη διάρκεια των παρακάτω ταραγμένων μεταβατικών περιόδων:

1. Το παιδί σας βρίσκεται στη φάση του απογαλακτισμού είτε από το μητρικό στήθος, είτε από το μπουκάλι.

2. Μόλις έχασε το αγαπημένο κουνελάκι σας.

3. Η οικογένειά σας βρίσκεται εν μέσω μετακόμισης.

4. Ο γάμος σας διαλύεται.

5. Αρχίζει ή επιστρέφει στον παιδικό σταθμό.

6. Αναμένεται ή μόλις κατέφθασε ένα «ολοκαίνουργιο» μικρό αδελφάκι.

Τα 9 κορυφαία κόλπα που συνιστούν μαμάδες που τα κατάφεραν

1. Χορέψτε το χορό της τουαλέτας! Παίζουμε τραγούδια της Μαντόνα και στη συνέχεια στριφογυρίζουμε στο σαλόνι, αφότου η μικρή μας τα έκανε… Μόνο η προσδοκία του χορού την κάνει να θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα!

2. Φορέστε φουστίτσες στην κόρη σας για τα μαθήματα στην τουαλέτα. Είναι ευκολότερο γι’ αυτή να πάρει γρήγορες αποφάσεις για την τέλεια στιγμή να κάνει τα κακά της.

3. «Παίξτε» με το χρώμα του νερού στη λεκάνη. Όταν το παιδί κάνει τσίσα -τι έκπληξη- το νερό γίνεται πράσινο!

4. Φορέστε του βαμβακερά εσώρουχα, παρόλο που μερικές φορές μπορεί να λερωθούν ή να βραχούν. Αυτή η ήπια δυσάρεστη αίσθηση θα το κάνει πρόθυμο να χρησιμοποιήσει το γιογιό.

5. Δοκιμάστε το κόλπο του «γυμνού ποπού». Βγάλτε του τις πάνες και κάθε άλλο ρούχο από τη μέση και κάτω, όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Έχετε έτοιμο το γιογιό για δράση.

6. Ξεκινήστε την εκπαίδευση τώρα το καλοκαίρι. Θα έχει λιγότερα ρούχα να βγάλει όταν φτάνει η ώρα της τουαλέτας.

7. Επιβραβεύστε το με πολλούς επαίνους και μην το στεναχωρείτε, όταν του συμβαίνει κάποιο «ατύχημα».

8. Μην εκβιάζετε τα πράγματα. Απλά περιμένετε μέχρι το παιδί σας να είναι έτοιμο.

9. Πετάξτε μερικά γαριδάκια στη λεκάνη για «άσκηση στο στόχο». Αυτή η πρακτική βοηθάει τα αγοράκια να μάθουν να κάνουν τσίσα όρθια.

Τι πρέπει αυτή τη στιγμή να αποφύγετε

 • Κουμπιά
 • Ζώνες
 • Φερμουάρ
 • Ολόσωμες πιτζάμες
 • Κορμάκια

Τρείς λόγοι που κάνουν την «κατάκτηση» της τουαλέτας μία νίκη για ολόκληρη την οικογένεια

 1. Θα ξανακερδίσετε το χρόνο που συνηθίζατε να σπαταλάτε αλλάζοντας πάνες -περίπου 3,5 ώρες την εβδομάδα.
 2. Θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα… Πόσα?
 3. Το σπίτι σας θα μυρίζει, όπως και να το κάνουμε, καλύτερα!
πηγή: in.gr

Καλή αρχή

και καλό τρέξιμο !!!