28η Οκτωβρίου 1940 – Επέτειος του ΟΧΙ

Η μέρα της 28ης Οκτωβρίου έφτασε και εμείς δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από το πρόγραμμά μας να αναφερθούμε στα σπουδαία γεγονότα που συνέβησαν.

🔹 Με τα βρεφάκια μας, δημιουργήσαμε τις δικές μας ελληνικές σημαιούλες και φυσικά με περίσσιο καμάρι, παρελάσαμε στην αυλή του σχολείου μας, κρατώντας την μεγάλη ελληνική σημαία!

Ακούσαμε τραγούδια, όπως το «κορόιδο Μουσολίνι» και το «βάζει ο Ντούτσε τη στολή του»!

Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο και μιλήσαμε με απλά λόγια για την επέτειο του ΟΧΙ!

🔸 Με τα μεγαλύτερα παιδιά μας, η προετοιμασία για την 28η Οκτωβρίου είχε ξεκινήσει μέρες πριν μέσα από συζητήσεις μας στην τάξη αλλά και παρουσιάσεις εποπτικού υλικού των ηρώων του 1940!

Γιατί οι Έλληνες φώναζαν ΑΕΡΑ όταν πολεμούσαν τους Ιταλούς;

Ποιος ήταν ο Μέταξας;

Ποιος ήταν ο Μουσολίνι;

🔹 Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία του ΄40 και θέλησαν να δουν πραγματικά στιγμιότυπα της εποχής. Ωστόσο τέθηκαν και αρκετοί προβληματισμοί από τα παιδιά, όπως:

Γιατί να υπάρχουν πόλεμοι;
Και αν έρθουν ξανά να μας πάρουν την Ελλάδα πάλι ΌΧΙ θα πούμε;
Τώρα είμαστε φίλοι με τους Ιταλούς;
Τώρα είμαστε με όλους φίλοι;
Τώρα υπάρχουν πόλεμοι ;

🔸 Μέσα από ποικίλες δράσεις αφιερωμένες στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τα παιδιά κατάφεραν να αναγνωρίσουν κάποια από τα γράμματα της αλφαβήτα και να σχηματίσουν με αναγραμματισμό τις λέξεις: ΕΛΛΑΔΑ, ΕΙΡΗΝΗ, ΠΟΛΕΜΟΣ 1940, ΑΕΡΑ!

Κατασκευάσαμε την δική μας αφίσα αφού κόψαμε και κολλήσαμε μπλέ χαρτόνι που κόψαμε χρησιμοποιώντας σωστά το ψαλίδι και μαζέψαμε φύλλα από την αυλή μας!
Καταφέραμε να χρησιμοποιήσουμε σωστά το ψαλίδι και να συνεργαστούμε για να ολοκληρώσουμε την αφίσα μας!

🔹 Βρήκαμε τη θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά και της γειτονικής Ιταλίας… Και τοποθετήσαμε τις αντίστοιχες σημαίες!

Μέσα από αυτή τη θεματική τα παιδιά μας γνώρισαν νέες τεχνικές, χειρίστηκαν τα υλικά που τους δόθηκαν και ανέπτυξαν τη λεπτή τους κινητικότητα!

Δώσαμε χρώμα και ελπίδα στην Guernica του Πικάσο αφού συζητήσαμε για την απανθρωπιά και απόγνωση του πολέμου που περιγράφει ο ίδιος με το έργο του…

Αποτυπώσαμε το στιγμιότυπο του Ελληνοιταλικού πολέμου που μας έκανε εντύπωση…

Κατασκευάζοντας την ελληνική σημαία καταφέραμε να συγκεντρωθούμε στην επανάληψη μοτίβου μπλέ-λευκό, ενισχύοντας έτσι τον οπτικο-κινητικό μας συντονισμό!