ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ!

Kι’ αν στο κρυφό μυστήριο ζουν πάντα τα παιδιά σου
Mε λογισμό και μ’ όνειρο, τί χάρ’  έχουν τα μάτια,
Tα μάτια τούτα, να σ’ ιδούν μες στο πανέρμο δάσος,

Που ξάφνου σού τριγύρισε τ’ αθάνατα ποδάρια

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι Σχεδίασμα Γ΄ Σολωμός Διονύσιος

Φαίνεται πως το ξύπνημα της Άνοιξης δε σηματοδοτεί για εμάς τους Έλληνες μόνο την αφύπνιση της Φύσης, καθώς και τη σύνδεσή μας με αρχαίες παραδόσεις και πρακτικές. Μπορεί να σημαίνει και την αφύπνιση ενός έθνους και να γεννά Επαναστάτες.

Κάπως έτσι ξεκίνησε μια τέτοια μέρα μεταξύ μύθου και Ιστορίας, μια προσπάθεια που διόλου δεδομένη  και αμελητέα μπορεί να χαρακτηριστεί. Μια προσπάθεια που απαίτησε οργάνωση, χρήματα, βοήθεια. Μια πορεία που δεν θα μπορούσε να διανυθεί χωρίς το άρμα της Παιδείας.

Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός με τους εμπνευσμένους φορείς του, γονιμοποίησε μια ανακαινιστική προσπάθεια κινητοποιώντας και μορφοποιώντας όχι μόνο τον ψυχισμό, αλλά και εκείνες τις δεξιότητες που θα οδηγήσουν δέκα χρόνια αργότερα στη δημιουργία ενός πολιτικά συγκροτημένου σώματος. Τα σχολεία προετοίμασαν και ενέπνευσαν τους αυριανούς μαχητές και μελλοντικούς πολίτες μιας χώρας, που έμελλε να κλυδωνιστεί στο σταυροδρόμι του ιστορικού χρόνου και χώρου.

Αν αναλογιστεί κανείς αυτό το ταξίδι των δύο αιώνων, θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα ως κράτος πέτυχε πολλά. Ως άλλος Οδυσσέας με όλα τα μυθοποιητικά στοιχεία του, μπόρεσε να εξαπλωθεί, να ταξιδέψει, να γνωρίσει, να μάθει, να επικοινωνήσει, να μεταδώσει. Στο κατώφλι του τρίτου αιώνα της ζωής της, ως μέλος μιας ευρύτερης, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας, οικογένειας καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, νέες  στοχεύσεις, νέα οράματα.

Προσδεμένη στο άρμα της παιδείας και του πολιτισμού δεν μπορεί παρά να δικαιώσει διαχρονικά προτάγματα και δοκιμασμένες από το χρόνο αξίες.

Αξίες, που μια τέτοια μέρα γιορτής μα και αναστοχασμού και έμπνευσης,  θα φωταγωγήσουν εμβληματικά μνημεία του Κόσμου. Από την Αυστραλία μέχρι την Βραζιλία  και από τον Καναδά μέχρι το Τόκιο. Και στο κέντρο του Κόσμου ο Παρθενώναςφωτεινός σηματοδότης του Πνεύματος  της Ελευθερίας και του Κλασικού Μέτρου, ενσάρκωση του ονείρου και του λογισμού.

Με την ευχή σε αυτό το συλλογικό ταξίδι να σταθούμε στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων ως ένα συνεκτικό πολυφωνικό σώμα,

η Οικογένεια της Λιλιπούπολης θα σταθεί για 40ο χρόνο, πολύτιμος Αρωγός και Συμπαραστάτης δικός σας και των παιδιών σας.

Των παιδιών μας!