Τι Σημαίνει Συνεργασία και πως «Χτίζονται» οι Κατάλληλες Συνθήκες για την Επίτευξή της σε Ένα Οργανωμένο Σχολείο!!!

Η Συνεργασία Είναι Εύκολη Και Δύσκολη Συγχρόνως…

 

Από πολύ μικρά, τα παιδιά μας αρχίζουν να συνεργάζονται στο σπίτι, στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο, απ’ τη στιγμή που αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να μοιραστούν πράγματα για να περάσουν απ’ το στάδιο του <<παίζω πλάι στον άλλο>> στο στάδιο <<παίζω με τον άλλο>>.

Όταν λέμε ότι συνεργαζόμαστε, εννοούμε ότι δουλεύουμε όλοι μαζί, ότι αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό, προχωράμε μαζί, συμμετέχουμε μαζί με άλλους για να πετύχουμε έναν κοινό στόχο.

Προϋπόθεση γι’ αυτή την αξία είναι να συμπαθούμε τον άλλο, να υπάρχει μια καλή σχέση με όσους συνεργαζόμαστε, αλλιώς μιλάμε για απλή βοήθεια.

Η βοήθεια είναι μονόδρομος: κάποιος βοηθάει και κάποιος βοηθιέται.
Η συνεργασία είναι πάντα αμφίδρομη: εγώ βοηθώ τους άλλους και οι άλλοι βοηθούν εμένα.

Οι προσπάθειες, ωστόσο, των γονιών και των εκπαιδευτικών είναι πολύ βασικές για να αναπτυχθεί σωστά αυτή η συνήθεια, γιατί η διαδικασία για την εκμάθηση της συνεργασίας είναι μεγάλη και επίπονη: απ ’τη μια ο άνθρωπος έχει την έμφυτη τάση να κοινωνικοποιείται, αλλά απ’ την άλλη τείνει να βγάζει συχνά προς τα έξω έναν μοναχικό και εγωκεντρικό εαυτό, αφού ο εγωισμός είναι μια πτυχή της ανθρώπινης φύσης.

Έτσι συχνά οι άνθρωποι παραπαίουμε ανάμεσα σ ’αυτούς τους δύο πόλους: την <<κοινωνικότητα>> και τον <<εγωισμό>>, οι οποίοι έχουν λόγο ύπαρξης:

•    Έχουμε ανάγκη τους άλλους για να επιβιώσουμε(κοινωνικότητα). Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, χρειαζόμαστε έναν δεσμό, έστω και αδύναμο, που να μας ενώνει με τον ανθρώπινο πολιτισμό.
•    Έχουμε ανάγκη τον <<εγωισμό>> για να επιβιώσουμε μέσα στην κοινωνία. Ο εγωισμός με την καλή έννοια σημαίνει φροντίδα και επαρκή προστασία του εαυτού μας.

Καταλαβαίνουμε ότι η αγάπη  απέναντι στους άλλους πηγάζει  από τον ίδιο μας τον εαυτό. Η πράξη της συνεργασίας σημαίνει ότι παραδεχόμαστε τη δική μας ατομικότητα και αυτή των άλλων έτσι ώστε μετά να επικοινωνήσουμε μαζί τους, να τους επηρεάσουμε και να τους αφήσουμε να μας επηρεάσουν, να τους βοηθήσουμε και να τους αφήσουμε να μας βοηθήσουν.

Πάντα πρέπει να χαιρόμαστε με τα δείγματα συνεργασίας των παιδιών μας και να στηρίζουμε με την επιδοκιμασία και την έμπρακτη βοήθειά μας αυτές τις πρωτοβουλίες τους!
Ο καλύτερος τρόπος για να τους διδάξουμε την αξία της συνεργασίας, είναι να συνεργαστούμε μαζί τους. Αν ιδρώσουμε μαζί, ο κόπος θα είναι μικρότερος και επιπλέον, θα μας φέρει χαρά!

Εδώ και αρκετά χρόνια στη ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ, χρησιμοποιούμε ένα μαγικό ‘’εργαλείο’’, την εμπειρική–βιωματική μάθηση (μέθοδος project), με το οποίο δίνονται  στους λιλιπούτειους μαθητές μας ευκαιρίες συνεργασίας:

και με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον!!!

 

Για περισσότερο εποπτικό υλικό επισκεφθείτε τη σελίδα της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ στο twitter πατώντας εδώ.