«Τα παιδία παίζει… Το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο ζει στη Λιλιπούπολη»

Μετά από 2.550 χρόνια ξαναζωντάνεψαν το πρώτο αρχαίο θέατρο Διονύσου στη σκιά της Ακρόπολης και το ιερό του Διονύσου, εκατοντάδες νήπια 4 – 5 χρόνων από τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της Αθήνας.

Στην είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου, οι εμψυχωτές του «Θεάτρου Ημέρας» υποδέχονταν με τους ήχους φλογέρας τα νήπια και η πομπή οδηγούμενη από τους νηπιαγωγούς – παιδαγωγούς περνούσε πρώτα από το θέατρο Διονύσου και κατέληγε στο ιερό του Διονύσου, όπου Κήρυκες – εμψυχωτές υπεδείκνυαν τα σημεία των θέσεων που είχαν οριστεί για κάθε ομάδα. Έτσι με έναν τρόπο μαγευτικό μεταφερθήκαμε στο πνεύμα της Αρχαίας Ελλάδας. Ο χώρος γέμισε με τα γέλια και τις φωνές των λιλιπούτειων φίλων μας. Οι διοργανωτές και εμψυχωτές, φορούσαν στο κεφάλι τους στεφάνια ελιάς, άσπρους χιτώνες και μιλούσαν με αινίγματα και λεξιλόγιο αρχαίας ελληνικής διαλέκτου.
Τις προηγούμενες μέρες στην προετοιμασία των τάξεων του Ν2 και του ΠΝ2 για την παραπάνω επίσκεψη συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και πλούσιο υλικό για τα αρχαία θέατρα από τα παιδιά σε συνεργασία με τους γονείς τους. Έτσι λοιπόν μάθαμε πως οι Αθηναίοι γινόντουσαν χορηγοί στη μεγάλη αυτή γιορτή. Πρόσφεραν υλικά αγαθά και βοηθούσαν στην καθαριότητα και συντήρηση του αρχαίου θεάτρου. Η ιδέα αυτή άρεσε στους μαθητές μας και οι ίδιοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να γίνουν χορηγοί! Αποφασίσαμε, λοιπόν, να συγκεντρώσουμε σε έναν κουμπαρά ένα συμβολικό χρηματικό ποσό και να το δωρίσουμε στο αρχαίο θέατρο. Οι κουμπαράδες μας σταδιακά γέμιζαν με τις προσφορές των μικρών μας φίλων, οι οποίοι απολάμβαναν τη διαδικασία. Τα νήπια κατά την είσοδο τους στο χώρο του θεάτρου προσέφεραν, ως χορηγοί πλέον, τους κουμπαράδες με τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει, στην Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την ενίσχυση των εργασιών αναστήλωσης και αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων. Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες σχετικές με τη διαδικασία της χορηγίας :

«Τα παιδιά του τμήματος Ν2 βάζουν τα χρήματα που συγκέντρωσαν στον πήλινο κουμπαρά»

«Τα παιδιά, με τη στήριξη και τη σημαντική βοήθεια των γονέων, συγκέντρωσαν ένα σεβαστό ποσόκαι τα τοποθέτησαν σε πήλινο κουμπαρά»

Η προσέλευση έγινε με μοναδική οργάνωση και απόλυτο σεβασμό του χώρου, στοιχεία που οδήγησαν να πραγματοποιηθούν  όλα τα προγραμματισμένα δρώμενα στον προβλεπόμενο χρόνο των 60 λεπτών. Τα νήπια ανταποκρίθηκαν άψογα στις λέξεις κλειδιά που έδινε ο συντονιστής Παιδαγωγός – Δάσκαλος – Σκηνοθέτης – Συγγραφέας – Δημιουργός ΛΑΚΗΣ ΚΟΥΡΕΤΖΗΣ. Ακολουθούν φωτογραφίες από το αρχαίο θέατρο του Διονύσου:

«Για να περάσουμε στο ιερό, έπρεπε να θυμόμαστε τη λέξη διθύραμβος και να τη φωνάξουμε, όταν οι εμψυχωτές μας ρωτούσαν τη μυστική λέξη»

 

 

 «Οι ηθοποιοί ήταν ντυμένοι με ρούχα της εποχής και χρησιμοποιούσαν λέξεις και φράσεις τις αρχαίας διαλέκτου»

Με αφορμή την επίσκεψη μας στο αρχαίο θέατρο το κάθε τμήμα επέλεξε μια σειρά δράσεων τις οποίες θα παρουσιάσουμε παρακάτω:

Τμήμα Νηπιαγωγείου
Ν2

Έχοντας λοιπόν γνωρίσει αρκετά για τον θεό Διόνυσο χωρίσαμε τη διεργασία σε δυο φάσεις και αποφασίσαμε:

  • Να σχεδιάσουμε και να ζωγραφίσουμε το αρχαίο θέατρο πριν την επίσκεψη μας, χωρίς όμως να ξέρουμε πως είναι ο χώρος στην πραγματικότητα

Να δούμε τελικά πως είναι το αρχαίο θέατρο και να συγκρίνουμε τις εντυπώσεις μας. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν δημιουργικά τη φαντασία τους και σε συνδυασμό με τις δεξιότητες τους αποτύπωσαν το καθένα τη δικιά του οπτική. Κάποια παιδιά φαντάστηκαν το χώρο του θεάτρου όπως ακριβώς είναι τα σύγχρονα θέατρα (εσωτερικά, με υπερυψωμένη σκηνή, κουρτίνα και καθίσματα θεατών). Υπήρχαν παιδιά που σχεδίασαν σπιτάκια ή μεγάλα κτήρια και ένα σύνολο μαθητών σχεδίασαν το αρχαίο θέατρο να διεξάγεται σε υπαίθριο χώρο με πρασινάδα, δέντρα και αγάλματα. Στο τέλος ο καθένας παρουσίασε το έργο του και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσουν, να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αμφισβητήσουν. Παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε τις ζωγραφιές των μικρών μας καλλιτεχνών.

Τα παιδιά έφυγαν από το θέατρο γεμάτα εντυπώσεις και έχοντας βιώσει μια ενδιαφέρουσα και διαφορετική εμπειρία. Στο δρόμο για το σχολείο επαναλάμβαναν το γνωμικό που έμαθαν και τη μαγική λέξη διθύραμβος!

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήσαμε το δεύτερο κομμάτι της διεργασίας. Πήραμε τις ζωγραφιές που είχαμε φτιάξει πριν την επίσκεψη μας και τις παρατηρήσαμε. Τα ίδια τα παιδιά από μόνα τους αναθεώρησαν την οπτική τους και τον τρόπο με τον οποίο είχαν φανταστεί το χώρο του αρχαίου θεάτρου. Σχολίασαν λοιπόν την αρχική εικόνα και εντόπισαν διαφορές ή ομοιότητες.

Στη συνέχεια μου εξέφρασαν την επιθυμία τους να φτιάξουμε κάτι ομαδικό που να σχετίζεται με την επίσκεψη αυτή και με το οποίο θα στολίζαμε την τάξη. Αποφάσισαν να σχεδιάσουμε το αρχαίο θέατρο του Διονύσου, όπως είναι στη σημερινή του εκδοχή και να χρησιμοποιήσουμε διάφορα υλικά που είχαμε στην τάξη για να το χρωματίσουμε και να το στολίσουμε. Τα παιδιά συνέλλεξαν μπογιές, διάφορα είδη χαρτιού και πριονίδι. Αφού αποφάσισαν τι θα κάνει η κάθε ομάδα, συνεργάστηκαν, έβαλαν τα δυνατά τους και τα μαγικά τους χεράκια και έφτιαξαν μια καταπληκτική απεικόνιση του αρχαίου θεάτρου:

Τμήμα προνηπίου
ΠΝ2

Η συμμετοχή του τμήματος πν2 στην εκδήλωση «το Διάζωμα», έγινε ως κομμάτι της υλοποίησης του projectμας «ο Καραγκιόζης», που ανήκει στο θέατρο σκιών, αλλά και ως μέρος της μελέτης μας για ομοιότητες και διαφορές με το προηγούμενο projectμας «οι ηθοποιοί», όπου είχαμε αναφερθεί κυρίως στο σύγχρονο θέατρο.

Το θέατρο σκιών έχει τις ρίζες του πολύ παλιά στα βάθη των αιώνων. Λέγεται ότι γεννήθηκε στην Ινδία από την Μαχαμπαράτα και τη Ραμαγιάνα γύρω στα 200 π.χ. Στην Κίνα εμφανίστηκε το 200 μ.χ. Επίσης λέγεται ότι το χρησιμοποιούσαν και στην Αρχαία Ελλάδα στα Καβείρεια και στα Ελευσίνια μυστήρια. Όπως είδαμε την κατασκευή του μπερντέ και μελετήσαμε τη σκηνή, τα καμαρίνια, την πλατεία στο σύγχρονο θέατρο, πειραματιστήκαμε και με την κατασκευή ενός αρχαίου θεάτρου. Η δράση αυτή μας βοήθησε να κατανοήσουμε, να μοιραστούμε, να θυμηθούμε και να κατακτήσουμε ως γνώσεις, τις εντυπώσεις και την εμπειρία μας, που αποκτήσαμε στο χώρο του αρχαίου θεάτρου του Διονύσου. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις στην τάξη μας.

Ο τρόπος που αποφασίσαμε ως ομάδα, να αξιολογήσουμε τις προηγούμενες πληροφορίες και να εδραιώσουμε τις γνώσεις μας, ήταν να κατασκευάσουμε με ζυμάρι ένα αρχαίο θέατρο σε τρισδιάστατη μορφή (μακέτα).

Τα παιδιά κατάφεραν να εκφράζονται με ολοκληρωμένες προτάσεις και να εμπλουτιστεί ο λόγος τους με επίθετα, υποκοριστικά, μεγεθυντικά, μιλώντας για τις μορφές των θεάτρων που γνωρίσαμε και εκφράζοντας την άποψη τους για την παραπάνω κατασκευή.

Με το ζυμάρι λοιπόν, έφτιαξε το κάθε παιδί μικρά ορθογώνια και τα αφήσαμε να ξεραθούν. Εκμεταλευόμενοι την ευκαιρία αυτή επεκταθήκαμε και στα υπόλοιπα σχήματα.

Ένας μεγάλος κύκλος έγινε η σκηνή, τα ορθογώνια έγιναν τα καθίσματα στην πλατεία και τα τετράγωνα έγιναν οι φθαρμένες με τον καιρό κολώνες.  Τα γνωρίσαμε σε επίπεδη και σε 3D μορφή.

«Η δημιουργία συνεχίζεται…»

Να σημειωθεί ότι η δράση αυτή έγινε την ίδια ώρα σε πολλά αρχαία θέατρα της Ελλάδας από τους Συλλόγους – Μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών («Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ»).

Με βάση το υλικό αυτό στάλθηκε χαιρετισμός από την Ομοσπονδία στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής που διεξάχθηκε στο Πόρτο Ρίκο με τη συμμετοχή 1200 Συνέδρων από 100 χώρες, αφενός και αφετέρου θα σταλούν και ευρύτερα πολλαπλά μηνύματα και προς άλλους αποδέκτες!

Στόχος της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών στη μεγάλη σημασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς των Αρχαίων Θεάτρων!

Στο μέλλον θα υπάρξουν παρόμοιες πολιτισμικές εκδηλώσεις, όπου η ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ θα έχει  τη χαρά να συμμετέχει, προσφέροντας στους λιλιπούτειους μαθητές της μοναδικές ευκαιρίες για περισσότερες γνώσεις μέσω της βιωματικής προσέγγισης (μέθοδος project)!

 

Για περισσότερο εποπτικό υλικό επισκεφθείτε τη σελίδα της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ στο twitter πατώντας εδώ.