Σεμινάριο στη Λιλιπούπολη με Θέμα την Αυτοεκτίμηση των Παιδιών μας!

«Καλλιεργώντας στα παιδιά μας την αυτοεκτίμησή τους δίνουμε ένα σημαντικό εφόδιο για τη ζωή τους»

 

Χωρίς τίτλο

Πως γίνεται και κάποια παιδιά είναι σίγουρα για τον εαυτό τους και μαθαίνουν από τα λάθη τους, ενώ άλλα είναι διστακτικά και φοβισμένα;

Ο ρόλος της οικογενειακής διαπαιδαγώγησης είναι πολύ σημαντικός στην ενδυνάμωση της αντοχής και την ενίσχυση της εσωτερικής δύναμης των παιδιών και προετοιμάζει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής!

Την Τετάρτη 18/2 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ανοιχτή ομιλία -συζήτηση με θέμα ‘’Καλλιεργώντας στα παιδιά μας την αυτοεκτίμηση τους δίνουμε ένα σημαντικό εφόδιο για τη ζωή τους’’ Την εισήγηση και τον συντονισμό της συζήτησης, είχε η σύμβουλος του σχολείου μας Αγγελική Ζαχαριά-σύμβουλος ψυχικής υγείας ατόμου -οικογένειας.

Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε σταθερή βάση  μέσα στη σχολική χρονιά και στόχο έχουν να υποστηρίξουν τους γονείς στο σημαντικό έργο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Τα θέματα επιλέγονται από την σύμβουλο με βάση τα ερωτήματα που πιο συχνά εισπράττει από την σχέση  με τους γονείς  καθώς και  μέσα από την γνώση των αναπτυξιακών αναγκών των παιδιών της προσχολικής ηλικίας.

Σ’ αυτήν την συνάντηση μιλήσαμε για το σημαντικό ρόλο της οικογενειακής διαπαιδαγώγησης στη ενδυνάμωση της αντοχής, στην καλλιέργεια της ευελιξίας και την ενίσχυση της εσωτερικής δύναμης των παιδιών. Εστιάσαμε στην ανάγκη να στρέψουμε την προσοχή μας και την ενέργειά μας ως γονείς, ως δάσκαλοι, ως ειδικοί όχι στο να αγωνιούμε και να κριτικάρουμε τις αδυναμίες των παιδιών μας αλλά και τις δικές μας, όσο στο να  μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις δυνάμεις των παιδιών και τις δικές μας, να τις αναδεικνύουμε και να τις ενθαρρύνουμε!

Οι γονείς ρώτησαν:

  • Πως θα βοηθήσω το παιδί μου να έχει πίστη στον εαυτό του και στις δυνάμεις του;
  • Μήπως η κατανόηση το κακομαθαίνει;
  • Πως θα βοηθήσω το παιδί μου  να έχει αυτοεκτίμηση και όχι εγωισμό;
  • Πως θέτω όρια με σεβασμό στην προσωπικότητά του;
  • Πότε οι ανησυχίες μου για τη συμπεριφορά του παιδιού μου είναι βάσιμες και πότε απλώς σημάδια του μεγαλώματός του;

Οι γονείς ενδεικτικά, είπαν μετά το τέλος της συνάντησης:

  • «Κατάλαβα πως πρέπει να επικεντρωθώ στα θετικά της, στο τι μπορεί να κάνει και να την ενθαρρύνω σ’αυτόν τον τομέα παρά να είμαι αυστηρή μαζί της και να την μαλώνω για κάτι που έκανε λάθος. θα περιμένω με χαρά την επόμενη συνάντησή μας». Μαμά Ευαγγελίας Προνήπιο.
  • «Έρχομαι πρώτη φορά σε σεμινάριό σας και μου άρεσε πάρα πολύ- προσπαθώ ήδη να εφαρμόσω όσα είπαμε στα παιδιά μου». Μαμά Θάνου ,Προνήπιο.
  • «Έχω χάσει μόνο ένα σεμινάριο. Χαίρομαι πολύ όταν πραγματοποιείται κάποιο. Σ΄όλα  ακούω πράγματα τα οποία είτε τα έχω διαβάσει είτε ενστικτωδώς ξέρω τι είναι σωστό. παρόλα αυτά δεν  μπορώ να τα εφαρμόσω πάντα. ανυπομονώ για το επόμενο σεμινάριο». Μαμά Αλκη Προνήπιο.
  • «Για άλλη μια φορά μια πολύ καλή παρουσίαση με αρχή μέση και τέλος . Πολλές πληροφορίες σε λίγο χρόνο αλλά κατατοπιστικές». Μαμά Πέτρου Β’ βρεφικό.
  • «Νιώθοντας πως θέλω να δουλέψω περισσότερο και να τα ζήσω περισσότερο πήρα σήμερα τα πρώτα στοιχεία για να ξεκινήσω λίγο πιο δυναμικά απ’ ότι χθες». Μαμά Μυρτώς Προνήπιο.
  • «Έχω έρθει σ’ όλα τα σεμινάρια και χαίρομαι που μπορώ και τα καταφέρνω. Το παιδί μου είναι σε μία κρίσιμη ηλικία και κατάλαβα γιατί δυσκολεύομαι. Προσπαθώ να την κάνω δυναμική, αλλά πολλές φορές έρχομαι σε σύγκρουση με τα βιώματά μου». Μαμά κοριτσιού στο Β’ βρεφικό.
  • «Ευχαριστώ εκ βαθέων για αυτό το μοίρασμα  των γνώσεων και των εμπειριών σας. θέλουμε κι άλλο! μη σταματάτε!! Μαμά Άρη ,Νηπιαγωγείο.

Για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ πατήστε εδώ.

Για περισσότερο εποπτικό υλικό επισκεφθείτε τη σελίδα της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ στο twitter πατώντας εδώ.