Μένουμε Σπίτι…φέρνουμε το Σχολείο στο Σπίτι!

Όταν η Πρόκληση μετατρέπεται σε Ευκαιρία για πολλές δημιουργικές στιγμές απασχόλησης όλης της οικογένειας!

Αγαπητοί γονείς,

oι ανατροπές που έφερε στην καθημερινότητά μας ο ιός COVID-19 μας δίνουν μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε διαφορετικά τη ζωή μας στο σπίτι, να αλλάξουμε την καθημερινή ρουτίνα που μας επιβάλουν τα αυστηρά ωράρια εργασίας και να αυξήσουμε τον ποιοτικό χρόνο που αφιερώνουμε στα παιδιά μας.

Η ομάδα της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ εργάζεται ώστε να σας προσφέρει απλόχερα μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις για να εμπλουτίσετε την καθημερινότητά σας με διάφορες δραστηριότητες που θα σας κάνουν και εσάς και τα παιδιά να περάστε αυτές τις ημέρες όσο γίνεται πιο ευχάριστα και δημιουργικά. Οι οδηγίες που θα σας στέλνουμε θα είναι λεπτομερείς και θα σας βοηθούν, όσο είναι εφικτό, να τις υλοποιήσετε!

Όμως πριν από οτιδήποτε άλλο: ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και μετατρέπουμε το χώρο που συχνάζουμε, σε ένα χώρο όσο γίνεται παιχνιδιών (είτε επιτραπέζιων, είτε κινητικών). Ρωτείστε τα παιδιά τι είναι αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο να κάνετε μαζί, εκτός από tablet – υπολογιστή – ηλεκτρονικά.

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες δραστηριότητες (ανάλογα την ηλικία) που θα κάνουν ευχάριστη την παραμονή όλων στο σπίτι!

  1. Ξεκινάμε να εμπλέκουμε το παιδί μας στις καθημερινές δραστηριότητες π.χ. βάζω-βγάζω τα ρούχα από το συρτάρι, βάζω-βγάζω τα παιχνίδια μου, καθαρίζω τη βιβλιοθήκη μου, αλλάζω τη διακόσμηση του δωματίου κολλώντας έργα του παιδιού ή μετακινώντας αντικείμενα.
  2. «Βάζουμε» τα παιδιά στην κουζίνα (τα μικρά σε ένα καρεκλάκι), στο τραπέζι πριν ή μετά το φαγητό και τους δίνουμε να παίξουν με διάφορα απλά υλικά όπως: ζυμάρι, κουτιά από τάπερ, να βάζουν και να βγάζουν υλικά, σιμιγδάλι κλπ. Τα μεγαλύτερα παιδιά τα κάνουμε βοηθούς στο μαγείρεμα. Δεν πειράζει αν λερωθούμε και λίγο και δεν γίνουν όλα τέλεια… Τα παιδιά του νηπιαγωγείου μπορούμε να τα βάλουμε να σημειώνουν τα υλικά και να αφηγούνται τη διαδικασία παρασκευής του φαγητού -γλυκού.
  3. Οργανώνουμε όσο γίνεται την κίνηση των παιδιών μέσα από μουσική, χορό και παιχνίδια με διάφορα απλά υλικά, πχ κουτιά, ταινίες, μπαλόνια, σχοινιά, λάστιχα. Οι δραστηριότητες με κίνηση πρέπει να είναι τουλάχιστον οι διπλάσιες σε συχνότητα από τις άλλες δράσεις που τους προτείνετε. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι για σας λιγάκι κουραστικό, αλλά έτσι θα σας βοηθήσει και εσάς να κινηθείτε…
  4. Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τα παιδιά σας. Δεν πειράζει αν δεν το τηρήσετε κατά γράμμα, αφού ακούσετε τις προτάσεις τους και συμφωνήσετε μαζί τους για τις δικές σας.
  5. Κάντε σε εμάς προτάσεις μέσω email: [email protected] για να προσαρμόσουμε τις δράσεις μας στις δικές σας ανάγκες.

Καλή Αρχή…

 με πολλές Δημιουργικές Στιγμές με τα παιδιά σας!