Γιορτή του Πατέρα – 19 Ιουνίου

Γιορτή του Πατέρα
Αρκετές φορές έχουμε ακούσει απ’ τα αντρικά χείλη.. Γιορτή της μητέρας έχουμε.. Γιορτή του πατέρα γιατί δεν έχουμε;
Κι όμως έχουμε και γιορτή του πατέρα, στις 19 Ιουνίου η οποία είναι αφιερωμένη σε όλους τους μπαμπάδες του κόσμου!!!
Δύσκολο και ωραίο να είσαι γονιός. Δύσκολο και υπέροχο να είσαι πατέρας. Δυνατός, ανίκητος προσφέρει τη σιγουριά και τη ζεστή θαλπωρή στα παιδιά του. Η οικογενειακή γαλήνη εξαρτάται απόλυτα από την παρουσία του.

Ο σύγχρονος πατέρας, αν και διαφορετικός από τις προηγούμενες γενιές, είναι μοντέρνος, επικοινωνιακός και προσπαθεί να πλησιάσει τα παιδιά του διαθέτοντας τον πιο πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του. Εκφράζει την αγάπη του χωρίς ντροπή εν αντιθέσει με παλιά που ο πατέρας έπρεπε να είναι σκληρός σαν πέτρα.
Θυμάμαι με πόση λαχτάρα περίμενα στην πόρτα του σπιτιού μου να γυρίσει από τη δουλειά, να νιώσω τη δύναμη και την αγάπη στη σφιχτή αγκαλιά του. Να με σηκώσει ψηλά ως τον ουρανό!! Κολώνα του σπιτιού! Σε φώναζε η μαμά και εσύ πίνοντας τον καφέ σου στο τραπεζάκι της κουζίνας την άκουγες με ικανοποίηση. Τις κρύες νύχτες του χειμώνα μου’ λεγες ιστορίες από τα παλιά και τελειώνοντας: “λεβέντη μου ώρα για ύπνο”. Θυμάμαι όλες σου τις μεταμορφώσεις, από του χρόνου τη φθορά. Νέος με πλούσια μαλλιά, με το αντρικό παράστημα και το μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπο. Μετά σαραντάρης.. και τέλος γέρος με άσπρα μαλλιά και μουστάκι!

Χρόνια πολλά πατέρα!! Θυμάμαι όλες τις στιγμές μαζί σου, μα να ξέρεις, πιο πολύ απ’ όλα το χαμόγελο στο πρόσωπό σου όταν με πέταγες ψηλά..!

Καίτη Κουράτορα- Ρούσσου
Πάνος Ρούσσος