Αποχαιρετώντας το μήνα Σεπτέμβριο…. στη Λιλιπούπολη!!!

Αποχαιρετώντας το μήνα Σεπτέμβριο…. στη Λιλιπούπολη!!!

O πρώτος μήνας της νέας μας σχολικής χρονιάς τελειώνει σιγά – σιγά με τα παιδιά να βρίσκουν τους παλιούς τους φίλους ή να έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με τη ζωή στη ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ και να δένουν με νέους φίλους.

Βασική μας προτεραιότητα για το Σεπτέμβριο είναι η παροχή ασφάλειας των παιδιών σε όλα τα επίπεδα, μέσα από τη λεπτομερή, καθημερινή, εξατομικευμένη-ειλικρινή επικοινωνία ανάμεσα στους παιδαγωγούς και τους γονείς. Η ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ θεωρεί ότι αυτό είναι το κλειδί για την προσαρμογή των παιδιών, την ένταξή τους σε παιχνίδια και τη δημιουργία σχέσεων μεταξύ μεγάλων και μικρών…

Ταυτόχρονα, η υποδοχή των παιδιών στους χώρους του σχολείου – αποτέλεσμα μελέτης, αξιολόγησης και αναζήτησης συνεχούς βελτίωσης – εξασφαλίζει την κάλυψη των ψυχοκινητικών και νοητικών αναγκών του κάθε παιδιού ξεχωριστά.

Η οργάνωση των χώρων, του εξοπλισμού και των υλικών της κάθε τάξης προσφέρει δυνατότητες για ελεύθερη κίνηση, για επιλογή υλικών που αντιστοιχεί στα ατομικά ενδιαφέροντα των παιδιών, αλλά και στην ενίσχυση ανταλλαγών και επιλογή φίλων με τους οποίους θέλουν να μοιραστούν τις απορίες τους, τους πειραματισμούς τους και τη διάθεσή τους για καλλιτεχνική έκφραση.

Η παρουσία «γωνιών» ή «κέντρων ενδιαφέροντος» (βρεφικά τμήματα) με συγκεκριμένο υλικό βοηθάει τα παιδιά να ενταχθούν ομαλά στο ρυθμό της τάξης, να νοιώσουν ασφάλεια σε ένα φιλικό περιβάλλον και να εκδηλώσουν τις προτιμήσεις τους για ποικίλα συμβολικά παιχνίδια…

Τα ψυχοκινητικά παιχνίδια και τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην αυλή και τα εργαστήρια εξωτερικού χώρου δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να κινηθούν ελεύθερα, να αγαπήσουν τα παιχνίδια που ενεργοποιούν όλο το σώμα τους, να πειραματιστούν και να «λερωθούν» εξασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με νέα παιχνίδια, να κατακτήσουν πολλαπλές γνώσεις, να δοκιμάσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Τα παιχνίδια της αυλής δίνουν συγχρόνως την ευκαιρία και στους νέους γονείς να παρακολουθήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους και τις δυνατότητες προσαρμογής τους.

Ταυτόχρονα, οι δράσεις που εξελίσσονται μέσα στο πρόγραμμα της ημέρας έχουν προσανατολιστεί για το μήνα αυτό στα παιχνίδια γνωριμίας, τα συνεργατικά – κοινωνικά παιχνίδια και στην υιοθέτηση κανόνων για το σεβασμό του χώρου, του ρυθμού των στιγμών ρουτίνας και των υλικών, καθώς και των ατομικών αναγκών. Με την ενεργό σας συμμετοχή μέσα από τα κουτιά των διακοπών, δίνετε την ευκαιρία να συνδεθούν οι δράσεις με βιωματικές προτάσεις που ξετυλίγουν τα παιδιά μέσα από τις αφηγήσεις τους ή από τα υλικά που συλλέξατε μαζί από αγαπημένες στιγμές του καλοκαιρού. Τα φυσικά υλικά και άλλα αντικείμενα που μας εμπιστευτήκατε αποτελούν συνεχή πηγή πληροφοριών, υλικό για τον εμπλουτισμό των γωνιών, αφορμή για νέες ερωτήσεις και πολλαπλές ευκαιρίες για δραστηριότητες.

Ολοκληρώνοντας το μήνα αυτό μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί τα θετικά συναισθήματα που αναπτύσσουν τα παιδιά όσο περνάει ο καιρός, η αποδοχή των προσώπων, των χώρων και των ρυθμών της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ, απαιτούν μια προσωπική προσπάθεια που κατακτάται μέρα με τη μέρα και αποτελεί μια γοητευτική διαδικασία. Είναι δε, το καλύτερο διαβατήριο για τη σταδιακή προσαρμογή τους και την ενεργό συμμετοχή τους στη νέα κοινότητα ζωής…

Θα θέλαμε ωστόσο να τονίσουμε ότι τα παιδαγωγικά προγράμματα θα παρουσιαστούν αναλυτικά και με την ενεργή συμμετοχή των γονέων, όπου θα δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουμε διεξοδικά – και ανά βαθμίδα – τις προτεραιότητες για τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών, τους εκπαιδευτικούς στόχους της νέας χρονιάς και τους τρόπους εμπλοκής στην εκπαιδευτική διαδικασία!

Απολαύστε μας στον Αγιασμό!!!!

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος μας Αγιασμός στα 2 κτήρια του σχολείου μας, σε μία ξεχωριστή τελετή, η οποία σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς για όλα τα μικρά και μεγάλα παιδιά της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ.

Ευχόμαστε για όλους τους Λιλιπούτειους μαθητές μας, η νέα σχολική χρονιά να είναι χαρούμενη και εποικοδομητική, γεμάτη πλούσιες εμπειρίες, με συμπαραστάτες όλους εμάς τους ανθρώπους της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ, αλλά και τους ακούραστους γονείς!

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!