Ανακαλύψτε Τα Αγιοβασιλιάτικα Μυστικά Χωρών Ανά Τον Κόσμο!

Ο γύρος του κόσμου σε μία νύχτα!

Ο διεθνούς φήμης Άγιος Βασίλης κλέβει τις καρδιές μικρών και μεγάλων κάθε χρόνο πριν από την έναρξη του νέου έτους…

Άγιος Βασίλης έρχεται…. λένε, αλλά από πού έρχεται τελικά;

Ανακαλύψτε τα αγιοβασιλιάτικα μυστικά χωρών ανά τον κόσμο…

Ακολουθώντας τις κόκκινες μπότες…..

Ο Άγιος Βασίλης  αποτελεί μία αξιαγάπητη φιγούρα, στο όνομα της οποίας έχουν καθιερωθεί πολλά έθιμα για κάθε χώρα και περιοχή, σκορπίζοντας τη χαρά και τη μαγεία τις γιορτινές ημέρες…

Ελλάδα– Στη χώρα μας, για τους ορθόδοξους χριστιανούς, ο μύθος του Άγιου Βασίλη έχει διαμορφωθεί πάνω στην προσωπικότητα του μεγάλου Βασιλείου, ο οποίος γεννήθηκε στην Καισαρεία του πόντου και μεγάλωσε στην Καππαδοκία. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν εξαιρετικά φιλάνθρωπος και σύμφωνα με τις παραδόσεις διέφερε αρκετά από το σύγχρονο Άγιο Βασίλη, με τα κόκκινα ρούχα και τον υπερμεγέθη σωματότυπο…

…Εκείνος  ήταν ψιλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια και ξεχώρισε για την καλή του την καρδιά, αλλά και για τα –δώρα- που πρόσφερε στους συνανθρώπους του. Σύμφωνα με την παράδοση, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ξεκινούσε πεζός με ένα ραβδί στο χέρι και περνούσε από πολλούς τόπους, στους οποίους ζωντάνευε η φύση, στο πέρασμά του.

Στην ουσία δεν μοίραζε ποτέ αντικείμενα ως δώρα, διότι τα δώρα ήταν συμβολικά, η καλή τύχη και η ευλογία του!

Η μέρα του θανάτου του, η 1η Ιανουαρίου του 379, θεωρήθηκε ( από τους Χριστιανούς) ως άγια μέρα και ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη για τη νέα χρονιά…Έτσι καθιερώθηκε η ανταλλαγή δώρων με την έναρξη του νέου έτους…

Βέλγιο– Ο Άγιος Βασίλης του Βελγίου ονομάζεται Άγιος Νικόλαος και μοιράζει στα παιδιά τα δώρα στις 6 Δεκεμβρίου, δηλαδή την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου. Τα Χριστούγεννα οι οικογένειες ανταλλάσουν δώρα που έχουν βάλει κάτω από το δέντρο ή σε μία κάλτσα κοντά στο τζάκι και τα ανοίγουν το πρωί. Στις χώρες της δύσης το πρόσωπο του Αγίου Βασιλείου έχει ταυτιστεί με αυτό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος ήταν ξακουστός για τη γενναιοδωρία του. Σε αυτόν το θρύλο οι βόρειοι λαοί έχουν προσθέσει και στοιχεία δικών τους παραδόσεων, όπως τους ταράνδους, το έλκηθρο, το άστρο του βορρά, τις μεγάλες κάλτσες, κλπ. Μάλιστα, έχει γυριστεί ταινία (JOULUTARINA– Μία ιστορία για τον Άγιο Βασίλη) με πολύ ενδιαφέρον που θα συγκινήσει…

Φιλανδία– Οι Φιλανδοί πιστεύουν ότι ο Άγιος Βασίλης ζει σε ένα σπίτι στο βόρειο τμήμα της χώρας, το οποίο ονομάζεται Korvatunturi. Κοντά σε αυτό το σημείο, λοιπόν, της χώρας υπάρχει ένα μεγάλο πάρκο που ονομάζεται- γη των Χριστουγέννων- και συγκεντρώνει τουρίστες από κάθε γωνιά της γης…. Ο Άγιος Βασίλης μοιράζει τα δώρα στα παιδιά την ημέρα των Χριστουγέννων και όλοι είναι χαρούμενοι.

ΗΠΑ– Στις ΗΠΑ όπως και στη Βραζιλία, ο Άγιος Βασίλης είναι αυτός που φέρνει τα δώρα και ονομάζεται Santa Claus. Σύμφωνα με το μύθο το σπίτι του βρίσκεται στη Γροιλανδία και η ενδυμασία του αποτελείται από ένα κόκκινο παλτό με γούνα, ενώ φυσικά ταξιδεύει κάθε Χριστούγεννα με μία τσάντα γεμάτη δώρα, αφήνοντας από ένα σε κάθε καλό παιδί.

Γαλλία– Ο Άγιος Βασίλης αποκαλείται  Pere noel και φέρνει δώρα μόνο στα καλά παιδιά, τα οποία αφήνουν τα παπούτσια τους στο τζάκι, την παραμονή των Χριστουγέννων, ώστε να τα βρουν γεμάτα με δώρα ανήμερα των Χριστουγέννων.

Γερμανία– Ο Άγιος Βασίλης ( Der Weihnachtsmann, όπως λέγεται) στη Γερμανία φέρνει τα δώρα αργά το απόγευμα, πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων, αφού οι άνθρωποι επιστρέψουν από την εκκλησία. Ο μεγάλος άγιος τοποθετεί τα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και κάποιο μέλος από την οικογένεια χτυπάει ένα κουδούνι, καλώντας την υπόλοιπη οικογένεια να έρθει και να παραλάβει τα δώρα της.

Λετονία– Στη Λετονία οι πολίτες πιστεύουν ότι ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα και τα τοποθετεί κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε καθεμιά από τις δώδεκα χριστουγεννιάτικες ημέρες, οι οποίες φυσικά ξεκινούν από το βράδυ των Χριστουγέννων.

Πορτογαλία– Σε αυτή τη χώρα ο Άγιος Βασίλης μοιράζει δώρα στα παιδιά το βράδυ των Χριστουγέννων, τοποθετώντας τα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή βάζοντάς τα σε ένα παπούτσι κοντά στο τζάκι.

Ρωσία– Οι Ρώσοι δεν δίνουν μεγάλη σημασία στην ημέρα των Χριστουγέννων αλλά στην ημέρα που αλλάζει το έτος, όπου ο πατέρας του χιονιά, όπως τον λένε φέρνει δώρα σε όλα τα παιδιά.

Μεγάλη Βρετανία– Τα παιδιά  στην Αγγλία γράφουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη και μετά το πετούν στο αναμμένο τζάκι με την πεποίθηση ότι ο καπνός θα το μεταβιβάσει τις ευχές και τις επιθυμίες τους. Από την άλλη η νοικοκυρά κάθε σπιτιού φτιάχνει την παραδοσιακή πουτίγκα, κάνοντας μία ευχή η οποία θα πραγματοποιηθεί μόνο αν ανακατέψει τα υλικά δεξιόστροφα…

Αυστρία– Στην Αυστρία ο Άγιος Βασίλης ( Άγιος Νικόλαος, Santa Claus) συνοδεύεται από τον Κράμπους. Ένα πολύ άσχημο πλάσμα, το οποίο επισκέπτεται τα σπίτια μία ημέρα πριν από τον Άγιο Βασίλη και αρπάζει τα κακά παιδιά. Την επόμενη μέρα τα καλά παιδιά παίρνουν το δωράκι τους.

Ιρλανδία– Οι Ιρλανδοί την ημέρα των Χριστουγέννων αφήνουν για τον Άγιο Βασίλη μπισκότα αλλά και μπύρες, με συνοδεία αλμυρές πίτες για να μην πιει…. ξεροσφύρι. επίσης, το βράδυ των Χριστουγέννων αφήνουν ένα αναμμένο κερί ή φως στα παράθυρα τους.

Ιταλία– Οι κάτοικοι της Ιταλίας δεν πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη αλλά σε μια καλοκάγαθη μάγισσα, τη  Strega Buffana η οποία στα καλά παιδιά προσφέρει δώρα και στα κακά δίνει σκέτα κάρβουνα…

Ισπανία – Στην ισπανική παράδοση τα δώρα στα παιδιά τα φέρνουν οι τρεις μάγοι, οι οποίοι πέρασαν από την Ισπανία στο ταξίδι τους προς τη βηθλεέμ.

Ολλανδία– για τους ολλανδούς ο Άγιος Βασίλης είναι αντίστοιχα ο sinter klaas,  ο οποίος ήταν ο προστάτης των ναυτικών, των εμπόρων και των παιδιών και φυσικά έχει καθιερωθεί να μοιράζει δώρα στα παιδιά την ημέρα  των Χριστουγέννων….

2013 ευχές για μία χρονιά, γεμάτη αγάπη, υγεία, επιτυχίες και αισιοδοξία…

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ…………….

*Για να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο πατήστε πάνω στο γενικό του τίτλο