Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23/04)

Εβδομάδα – Αφιέρωμα της Λιλιπούπολης

H ΛlΛΙΠΟΥΠΟΛΗ προάγοντας τη γνώση και με στόχο την Καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας, προωθεί τη θετικά προσδιορισμένη σχέση του παιδιού με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος της γραπτής ύλης. Στη μακρόχρονη πορεία εξέλιξης του πολύπλευρου και καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου μας και ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, εμπεριέχονται  δραστηριότητες οι οποίες στοχεύουν στη διαμόρφωση αυτής της σχέσης μέσα από την ανάπτυξη αναγκαίων γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων κυρίως, αλλά και αισθητικών κριτηρίων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23/4) και υποστηρίζοντας την επιλογή της Αθήνας ως «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το έτος 2018» η Λιλιπούπολη διοργανώνει μια ξεχωριστή εβδομάδα-αφιέρωμα ώστε να εμπνεύσει, να δημιουργήσει, να δώσει κίνητρα για ανάγνωση, να αφήσει πολιτιστικό αποτύπωμα στην ομάδα μας και να υπενθυμίσει ότι βιβλίο σημαίνει ιστορίες, αφήγηση, σημαίνει φαντασία, πρωτοπορία και δημιουργικότητα, τέχνες, επιστήμες, ακόμη και νέες τεχνολογίες. Σημαίνει περιπέτεια και απόλαυση για τους μικρούς μας μαθητές…

Είναι σπουδαίο να αισθανθούν τα παιδιά ότι η ώρα της φιλαναγνωσίας είναι μια διαφορετική στιγμή στη σχολική τους ζωή. Είναι μια ζώνη ελευθερίας, δημιουργικότητας, στην οποία μπορούν να εκφράσουν επιθυμίες, τάσεις και  σκέψεις!

Στα πλαίσια αυτής της συλλογικής «γιορτής» του Βιβλίου, οι παιδαγωγοί του σχολείου μας θα πραγματοποιήσουν σχετικές εκπαιδευτικές δράσεις, τόσο στο χώρο της τάξης αλλά και της πλούσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης του σχολείου,  ανάλογα την ηλικία της κάθε ομαδούλας.

  • Οι μικροί μαθητές του Α΄ Βρεφικού, θα έχουν την ευκαιρία να «υποδεχτούν» στην τάξη τους, αγαπημένους ήρωες παραμυθιών, οι οποίοι μαγικά θα ζωντανέψουν με τη βοήθεια των δασκάλων τους, προσφέροντάς τους ξεχωριστές στιγμές.
  • Οι μαθητές του Β΄ Βρεφικού εξοικειωμένοι με τις μορφές έκφρασης του θεάτρου, θα επιλέξουν αγαπημένα παραμύθια από τη «γωνιά βιβλιοθήκης» της τάξης τους και «παίζοντας» ρόλους, θα μεταμφιεστούν αναλόγως!
  • Οι μαθητές του Προ-προνηπίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψή τους στην Κεντρική Βιλιοθήκη, θα έχουν την ευκαιρία να δανειστούν βιβλία της επιλογής τους, με στόχο να εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη της τάξης τους και να τα επεξεργαστούν.
  • Οι μαθητές του Προνηπίου μέσα από τη σταθερή τους επαφή με την Κεντρική Βιβλιοθήκη, έχουν ήδη κατανοήσει την αξία του βιβλίου και πώς αυτή μεγαλώνει, από όσους αναγνώστες κι αν περάσει. Έτσι λοιπόν, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν Δωρεάν ένα μεταχειρισμένο βιβλίο από την επίσκεψή τους σε αυτήν.
  • Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου συνεχίζοντας την ήδη καθιερωμένη δραστηριότητα του δανεισμού βιβλίων μεταξύ τους, θα συμμετέχουν σε διαδικασία ανταλλαγής βιβλίων τα οποία όμως αυτή τη φορά θα επιλέξουν οι ίδιοι από τις διάφορες κατηγορίες της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Το πιο σπουδαίο κατόρθωμα όλων μας είναι τα παιδιά από μικρή ηλικία να έρχονται σε επαφή με βιβλία, να τα πιάνουν, να τα ξεφυλλίζουν, να μαθαίνουν, να αντλούν πληροφορίες από το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο.

Με κάθε τρόπο, καλλιεργούμε «καλούς» αναγνώστες

που θα ξέρουν πώς να διαλέξουν βιβλία

σε ένα βιβλιοπωλείο ή μια βιβλιοθήκη

για όλη την υπόλοιπη ζωή τους!