Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα και η φιλοσοφία μας

36 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

                                                                                             Εκπαιδεύω Σημαίνει Αγαπώ,

 

                                                                                                       Εκπαιδεύω Σημαίνει Συνεργάζομαι,

 

                                                                                                                Εκπαιδεύω Σημαίνει ότι με ενδιαφέρει η όλη ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ του παιδιού,

 

                                                                                                                                                                 άρα και η πνευματική του συγκρότηση και εξέλιξη!

Σε μια πρότυπη οργάνωση Βρεφικού, Παιδικού Σταθμού-Νηπιαγωγείου όλες οι δραστηριότητες καθοδηγούνται και εποπτεύονται από την 11μελή ομάδα του επιστημονικού προσωπικού της Λιλιπούπολης, οι οποίοι μαζί με τις παιδαγωγούς αποτελούν μία άρτια διεπιστημονική ομάδα, που εργάζεται ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν τη γνώση αβίαστα μέσα από το παιχνίδι!!!

Σχεδιάσαμε τα προγράμματά μας με τη μέθοδο project και μέσα από τη διαθεματικότητα λαμβάνοντας πάντα υπόψιν την ατομικότητα κάθε παιδιού, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του, τις κοινωνικές αξίες και τα προϊόντα του πολιτισμού μας, καθώς και την ανάγκη να αποκτήσουν βαθμιαία τα παιδιά τα απαραίτητα εφόδια, γνώσεις, δεξιότητες, αξίες και στάσεις που απαιτεί η σημερινή κοινωνία, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν δημιουργικά και ευτυχισμένα!

Μέσα σε ένα ελκυστικό, ασφαλές και πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον, με Διαδραστικούς Πίνακες, εξασφαλίσαμε κίνητρα και προϋποθέσεις μάθησης για όλα τα παιδιά. Υποστηρίζουμε τη προσέγγιση της γνώσης μέσα από το παιχνίδι, την παρατήρηση, τη διερεύνηση, τον πειραματισμό και την αξιοποίηση διαφόρων πηγών πληροφόρησης, οικοδομώντας συγχρόνως και τους απαραίτητους μηχανισμούς για την κατάκτησή της.

Οργανώνουμε ελκυστικές και δημιουργικές δραστηριότητες, οι οποίες εξασφαλίζουν

την ενεργή και Αβίαστη Συμμετοχή του παιδιού και στοχεύουν στην ολόπλευρη ανάπτυξή του 

Σωματική,  Συναισθηματική, Νοητική, Κοινωνική, Πνευματική!

Συγκεκριμένα:

Κοινωνικοποίηση, ανάπτυξη σχέσεων

Υποστηρίζουμε κάθε παιδί να ενταχθεί στην ομάδα, να δημιουργήσει σωστές διαπροσωπικές σχέσεις, τόσο με τα άλλα παιδιά όσο και με τους ενήλικες και να οικοδομήσει τις αξίες της κοινωνικής ζωής – αλληλοσεβασμό, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, ενδιαφέρον για την εργασία, αίσθηση του δικαίου και του αδίκου – ώστε να εξελιχθεί σε ένα υπεύθυνο, ισότιμο και δημιουργικό μέλος της κοινωνίας!

Εμπειρίες & γνώση

Εμπλουτίζουμε τις εμπειρίες των παιδιών από το Φυσικό και Κοινωνικό Περιβάλλον και αξιοποιούμε τη Σύγχρονη Τεχνολογία στη προσέγγιση της γνώσης.

Γλωσσική ικανότητα

Μέσα από το παιχνίδι, το τραγούδι, την παιδική λογοτεχνία, τη δραματοποίηση και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και αναπτύσσουν τη Γλωσσική τους Ικανότητα.

Αισθητική Κρίση

Με το κουκλοθέατρο, το θεατρικό παιχνίδι σε συνεργασία με Δάσκαλο Υποκριτικής, τα εικαστικά, τη μουσική με συνοδεία πλήθους μουσικών οργάνων από το Δάσκαλο Μουσικής, τα παιδιά αναπτύσσουν την Αισθητική τους κρίση.

Φιλαναγνωσία

Καλλιεργούμε τη Φιλαναγνωσία μέσα από τη διαδικασία των projects και των δημιουργικών δράσεων μέσα από τη Σχολική Βιβλιοθήκη.

Νοητική εξέλιξη

Καλλιεργούμε και αναπτύσσουμε την προσοχή, την παρατηρητικότητα, τη φαντασία, τη μνήμη και γενικά διευκολύνουμε και ενισχύουμε τη Νοητική Εξέλιξη του παιδιού.

Συναισθηματική νοημοσύνη

Προωθούμε και εξελίσσουμε τη Συναισθηματική Νοημοσύνη των παιδιών, υλοποιώντας το πρωτοποριακό και εξειδικευμένο πρόγραμμα Συναισθηματικής Αγωγής μετά από το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους αλλά και να τα διαχειρίζονται, χτίζοντας έτσι τα κατάλληλα θεμέλια για μια υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη.

Αθλητισμός & άσκηση

Βοηθάμε τα παιδιά να γνωρίσουν και να ασκήσουν το Σώμα τους, να αναπτύξουν την αυτοπειθαρχία και τον συντονισμό των κινήσεών τους, να διδαχτούν και να εκφραστούν μέσα από την κίνηση, υλοποιώντας επιπρόσθετα εκπαιδευτικά προγράμματα όπως μαθήματα Κολύμβησης, Αθλητικών Δραστηριοτήτων, Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl-Orff, Καράτε και Ρυθμικής Γυμναστικής.

ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Οι Λιλιπούτειοι μαθητές έρχονται σε επαφή και με την Αγγλική γλώσσα με σκοπό την εξοικείωσή τους με τα ακούσματα μιας γλώσσας διαφορετικής από τη μητρική τους (διπλώματα pre-pre junior για τα παιδιά του Προνηπίου και pre-junior για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου).

  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων
  • Έκφραση μέσω του αυτοσχεδιασμού
  • Δημιουργική φαντασία

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα μουσικά όργανα, μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσω της μουσικής και μαθαίνουν καινούρια τραγούδια

Πρόσφατα είχαμε την τιμή ο μουσικοπαιδαγωγός μας, κ. Γιώργος Χαρωνίτης, να συμμετάσχει ενεργά ως εισηγητής στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Φυσικές Επιστήμες στην Προσχολική Εκπαίδευση με τίτλο εισήγησης: (πατήστε πάνω στον τίτλο)

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ!

Τα παιδιά έρχονται πιο κοντά στη μουσική, στην παράδοση, στην κινητική βελτίωση κάνοντας χρήση των οργάνων Orff. Στόχος είναι η εκμάθηση φλογέρας για τα μεγαλύτερα παιδιά και κρουστών για τα μικρότερα. Επίσης, ασχολούμαστε με την ανάπτυξη των φωνητικών δυνατοτήτων τους, με τη σύνδεση της μουσικής με πιο σύνθετες σωματικές κινήσεις και τέλος τη δημιουργία της δικής μας ορχήστρας Carl Orff .

Tα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, μέσα από τη χοροκίνηση και μία μορφή κυκλικής διδασκαλίας, η οποία έχει σχεδιαστεί από ειδικούς να ενθαρρύνουν την κινητική τους ανάπτυξη, μέσα από νέες μεθόδους κίνησης σε εκτέλεση πρωτίστως ρυθμικής γυμναστικής, ενισχύουν τον συντονισμό τους, την ισορροπία τους, τη σωματική τους δύναμη και έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν τις τεχνικές των αθλημάτων!

Πρόκειται για ένα αθλητικό πρόγραμμα που συνδυάζει στοιχεία ρυθμικής, ενόργανης γυμναστικής και διαφόρων ειδών χορού. Η δραστηριότητα στοχεύει στην πλήρη ενεργοποίηση της ολικής κινητικότητας του παιδιού και όχι στην ανάπτυξη μεμονωμένων μυϊκών ομάδων, στην ανάπτυξη της τέχνης των εκφραστικών κινήσεων καθώς και στην βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών. Ο σκοπός αυτός πραγματοποιείται μέσα από διάφορα είδη χορογραφιών, κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια και ασκήσεις βασικής γυμναστικής. Το πρόγραμμα είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στο σωματότυπο των παιδιών αυτής της ηλικίας, πραγματοποιείται μέσα από μια πολύ διασκεδαστική μέθοδο διδασκαλίας έχοντας σαν βασικό στοιχείο του την εκτέλεση κινητικών δραστηριοτήτων μέσα από τον ρυθμό και το παιχνίδι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στοιχεία μουσικοκινητικης αγωγής, μοντέρνου & κλασσικού χορού, ασκήσεις με όργανα όπως μπάλες, κορδέλες και στεφάνια καθώς και βασικές τεχνικές ενόργανης γυμναστικής όπως ισορροπία σε δοκό, κυβίστηση, ανακυβίστηση, κατακόρυφο.

Τα παιδιά που συμμετέχουν στην δραστηριότητα του Καράτε έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκμάθησης των βασικών τεχνικών του αθλήματος σε συνδυασμό με την βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Το διδακτικό πρόγραμμα της σχολικής χρόνιας περιλαμβάνει βασική γυμναστική (βελτίωση ισορροπίας, ανοιγμάτων και συντονισμού), εκμάθηση βασικών ορολογιών και τεχνικών του αθλήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα άθλημα που καλλιεργεί χαρακτηριστικά όπως η πειθαρχία, η αυτοπεποίθηση και η αυτοσυγκέντρωση.

Το παιδαγωγικό πρόγραμμα θα δώσει έμφαση στην Ελληνική γλώσσα, φύση, ιστορία και ήθη, με τις εξής κυρίως δράσεις:

  • Μέτρηση της γλωσσικής ανάπτυξης των παιδιών στην αρχή και στο τέλος του έτους .
  • Ένταξη στα πλαίσια των ετήσιων ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κάθε τάξης παιχνιδιών και δραστηριοτήτων με σκοπό την ανάπτυξη των ιστορικών Ελληνικών χαρακτηριστικών και αξιών στα παιδιά, (π.χ. λογική σκέψη, ελευθερία, δικαιοσύνη, συνεργασία, χαρά της ζωής, της φύσης και της ομορφιάς, κλπ) καθώς και πραγματοποίηση επισκέψεων σε ιστορικούς και φυσικούς χώρους της Αττικής.
  • Ειδική χρήση μέσα στην τάξη, όσο το δυνατόν περισσότερων νεοελληνικών λέξεων με αρχαιότατη ιστορία, που επιδρούν σωρευτικά στην ενεργοποίηση του νου, με κατάλληλη καθοδήγηση των νηπιαγωγών.

Η  κολύμβηση είναι το άθλημα που γυμνάζει αρμονικά όλους τους μύες του σώματος, επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος καθώς και τη λειτουργική ικανότητα των οργάνων του αναπνευστικού συστήματος. Μέσα σε ένα απόλυτα υγιεινό περιβάλλον και εγκαταστάσεις, οι λιλιπούτειοι κολυμβητές καθοδηγούνται παιδαγωγικά από έμπειρους καθηγητές φυσικής αγωγής, που διαθέτουν και πτυχίο ναυαγοσωστικής. Εφαρμόζουμε το σύστημα πιστοποίησης κολυμβητικής ικανότητας σε συνεργασία με τις πιο εξελιγμένες σχολές του κόσμου (Αμερική, Αυστραλία, Αγγλία)  θέτοντας κολυμβητικούς στόχους ανά τρίμηνο και αξιολογώντας την πορεία των στόχων ανά παιδί. Τα παιδιά μαθαίνουν και εξοικειώνονται με το υγρό στοιχείο, αποκτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, θάρρος, επιμονή, αποφασιστικότητα, περνώντας μια πολύ ευχάριστη ώρα με τους συμμαθητές τους!

Στη Λιλιπούπολη εφαρμόζουμε Πρόγραμμα Συναισθηματικής Αγωγής κατάλληλα προσαρμοσμένο στο κάθε αναπτυξιακό στάδιο, με στόχο την ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων και σεβόμενοι τις ανάγκες των παιδιών. Οι στόχοι είναι τα παιδιά σταδιακά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να τα κατανοούν και τα εκφράζουν. Να εκφράζουν τις επιθυμίες και τις αντιθέσεις τους λεκτικά και να αναπτύσσουν δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων και άλλων προβλημάτων. Να δέχονται τους κανόνες, τα όρια και να μπορούν να τα βάζουν τα ίδια, καθώς και να περιμένουν την σειρά τους και να ακούν τον άλλον. Επίσης να κατανοούν την διαφορετικότητα και να την σέβονται. Απώτερος στόχος είναι τα παιδιά τελικά να αναπτύσσουν σταδιακά την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό στον άλλον.

Γνωρίζουμε έννοιες της φυσικής, της τεχνολογίας, της μηχανικής  και των μαθηματικών. Κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η επίλυση προβλημάτων, η διερευνητική μάθηση, όπου μέσω της Β.Ε.Μ. που εφαρμόζουμε η ανακάλυψη της λύσης είναι αποτέλεσμα μίας δημιουργικής διεργασίας – εμπλοκής των παιδιών.

Παρακολουθήστε αποσπάσματα από την καθημερινή ζωή των παιδιών μας στο σχολείο: DVD »Μια Μέρα στη Λιλιπούπολη»

Η ΛιλιπούποληΒρεφικός παιδικός σταθμός & νηπιαγωγείο
ΝΗΠΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
28ης Οκτωβρίου 44-46
Πλατεία Πετρούπολης
Τηλ 210-5018800

ΒΡΕΦΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Σουλίου 3, Πετρούπολη
Θέατρο Πέτρας
Τηλ 210-5023002

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Ιλίου 37 & Ιδομενέως, Ίλιον
Τηλ 210-2618088

Επικοινωνία